“Нас ни интересуват хората и това как да има по-голяма

...
“Нас ни интересуват хората и това как да има по-голяма
Коментари Харесай

Иван Ченчев, БСП: Гневни сме, защото бюджетът е антисоциален и не се мисли за хората

“Нас ни интересуват хората и това по какъв начин да има по-голяма правдивост сред другите обществени прослойки в обществото. Затова нашите оферти в бюджета са ориентирани най-вече в обществената сфера. Ако Българска социалистическа партия не мисли по тези въпроси, няма кой. Другите партии в Народното събрание нямат обществени пакети. ”

Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България ” Иван Ченчев в предаването “Още от деня ” на Българска национална телевизия.


Той напомни, че в кабинета “Петков ” близо 20 милиарда лева са били изхарчени за обществени действия, когато министър на труда и обществената политика е бил от Българска социалистическа партия и направи извод: “Когато ръководи Българска социалистическа партия, нямайте подозрение, че в този бранш ще бъдат адресирани проблемите. ”


Ченчев акцентира, че социалистите чуват настояванията на митингите на синдикатите. “Оказа се да вземем за пример, че в бранш “Култура ” нашите специалисти даже малко са надхвърлили това, което чакат минимално хората от този бранш ”, посочи той и увери, че Българска социалистическа партия продължава борбата минималната работна заплата да се усили в този момент и незабавно.
“Разчитаме, че когато за това упорстват синдикатите, когато това е неотложно и когато в последните 30 дни има още близо 10% инфлация, депутатите да гласоподават по съвест. Още повече, че с минималната работна заплата за обвързани още доста приходи ”, сподели още депутатът.


По неговите думи желаните средства за заплати в БЕХ, ИАРА, Национална агенция за приходите, Национален осигурителен институт, бранш “Култура ” и в другите браншове са 285 млн. лева и те са минимални, при бюджет от 70 милиарда лева


“Въпреки че бюджетът е единствено за 6 месеца, за нас той е противообществен. Има от кое място да се намерят пари, въпросът е на предпочитание. Финансовият министър би трябвало да изясни на хората тъй като е решил да даде пари в едно направление, а не в направление “Социални действия ”. Ние сме гневни на това, че той не пази хора ”, безапелационен бе Иван Ченчев.


“Николай Каварджиклиев беше изключителна кандидатура за шеф на Българска народна банка, каквато беше и кандидатурата ни за шеф на НЗОК проф. Жени Стайкова. Но дружно с него взехме решение да оттеглим тази кандидатура, тъй като не желаеме да участваме нагласен мач ”, разяснява депутатът, обръщайки внимание, че още преди да бъдат изслушани претенденти се е знаело, че Димитър Радев ще бъде определен за шеф на Българска народна банка.
“Лишиш ли опозицията от управителни места в парламентарните комисии, ти показваш, че искаш да налагаш тирания ”, уточни Ченчев. И описа, като народен представител в 7 Народното събрание, че до момента постоянно управленията на всички парламентарни групи са се събирали авансово, с цел да разпределят управителните места в комисиите. “В този парламент обаче това не се случи. И на другата заран, при импортирана точка и признат дневен ред, разбираме, че Движение за права и свободи имат лист с имена. И другите ръководещи партии имаха подобен лист, в това число и “Възраждане ”, добави той.


Иван Ченчев обясни и импортираните оферти за решения от Българска социалистическа партия, с които се упорства военната помощ за Украйна да се гласоподава в Народното събрание и описът с оръжия да е обществен: ”Тъй като сме парламентарна република, тези значими въпроси би трябвало да ги взема решение Народното събрание. Но и да е ясно какво се изпраща. Защото сега не е ясно, никой не знае какви хранилища се изпразват и се вземат едни решения на мрачно. Хората би трябвало да са осведомени. ”

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР