Нарушения на вота: Сигнали и снимание на бюлетини.Сигнал за заснет

...
Нарушения на вота: Сигнали и снимание на бюлетини.Сигнал за заснет
Коментари Харесай

Нарушения на вота: Сигнали и снимане на бюлетини, опити за вот с фалшива лична карта

Нарушения на вота: Сигнали и снимание на бюлетини.

Сигнал за сниман избор е постъпил в ОИК Ямбол.

В 30-та Секционна изборна комисия в града гласоподавател е снимал бюлетината си и методът, по който е дал своя вот.

От общинската изборна комисия са разпоредили сниманата бюлетина да бъде маркирана за недействителна, а гласоподавателят няма право на още един избор, разяснява Българска национална телевизия.

В ОИК Ямбол са получени няколко сигнала за ситуирани пропагандни материали наоколо до изборни секция. Дадени са инструкции за премахването им.

В една от ямболските секции е зародил спор за броя на покровителите от една партия в изборното помещение.

Освен това има и няколко подадени сигнала за нарушаване единствено за първите 3 часа на вота.

И опит за гласоподаване с непознати персонални карти имаше в Ямбол.

В Ямбол беше изработен опити за фалшифициране на вота посредством гласоподаване с непознати персонални карти.
В някои от секциите има засилено полицейско наличие,
а комисиите получиха указания да наблюдават прецизно дали персоналните данни съответстват с лицето, което гласоподава.
Сигналите, че има опити за подправяне на вота, пристигнаха единствено час след началото на изборния ден в града.
„ Сигнализираха ни от полицията, че до тях е подаден сигнал, че в някои от секциите ще бъде гласувано с непознати персонални карти. Обадили сме се на безусловно всички ръководители да насочат вниманието си точно към персоналните карти “, изясни Ани Канева, ръководител на ОИК- Ямбол.

Секциите са от 41-ва до 58-ма и са ситуирани в две учебни заведения в ромската махала на града. От комисията прецизно наблюдават данните на гласоподавателите, тъй като са предизвестени за нарушаването.

„ Две персонални карти има. Ето я госпожата. Господинът сега гласоподава – ето го там, а госпожата изчаква реда си за гласоподаване “, сподели Нейко Тенев, ръководител на СИК.

„ Дали лицето съответствува с персоналната карта –  да, следим го. Засега няма такива случаи “, безапелационна е Ваня Борова, член на СИК.

Пред проблематичните секции има засилено полицейско наличие и опашки за гласоподаване.

„ По-добре щеше да бъде, в случай че имаше машини. По-бързо щеше да стане и нямаше да има опашки “, безапелационна е Герга Иванова.Опити за нарушавания има и в комисиите.

„ Застъпник се опита да мине с пълномощие, което е на друго лице. Просто отхвърлих да позволи това лице и да го запиша “, изясни Галина Георгиева, ръководител на СИК.

В една от секциите гласоподавател е снимал за кой номер е дал своя вот, вотът му обаче е анулиран.

ГЕРБ сезира ОИК Вършец по отношение на нарушавания в Изборния кодекс.

Александър Николаев Колев – Заместник ръководител от КП „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ в град Вършец пресреща гласоподавателите, които отиват към горепосочената изборна секция и ги пита за кой претендент ще гласоподават, като с това се нарушава тайната на вота и изборните правила.

Също по този начин по този метод се забавя и процеса на гласоподаване.

Сигнал за противозаконна пропаганда в изборния ден е подаден в ОИК – Червен бряг

Сигнал за противозаконна пропаганда е постъпил в ОИК – Червен бряг от  Иван Галинов Янчев, че на по-малко от 50 метра пред СИК в село Бресте има подложен пропаганден материал на локална коалиция.

При осъществената инспекция е открито, че на 20 метра от постройката, в която се обитава СИК, има един пропаганден афиш, което е нарушаване на Изборния кодекс.
„ Нова “ пък откри  кабел от кметски кабинет захранващ с ток павилион за кебапчета.
Това се случва в лясковското село Джулюница, което е най-голямото в община Лясковец.

Там неделният пазар събира по 3000-4000 души.

Кабел за трифазен ток излиза от прозореца на кабинета на кмета, минава през целия пазари и стига до павилион, на който се продават кебапчета на доста ниски цени, съобщи NOVA.

С тъжби стартира изборният ден в Бургаска област

В Бургаска област изборният ден стартира с тъжби тук-там против регистрациите на хора по сегашен адрес, които действително не живеят там. Три тъжби са получени в Общинската комисия в Приморско.

В созополското село Индже челник от 101 души по непрекъснат адрес, съгласно описите се оказва, че през днешния ден би трябвало да гласоподават 240 души, съобщи БНР.
В 13 общини на Бургаска област се организират локални избори.
12 са претендентите за кмет на Община Бургас, а 566 души ще се състезават за 51 -местния Общински съвет. 340 са

Секционните изборни комисии в общината. В селата Извор и Изворище има единствено по 1 претендент за кмет

20 са партиите и обединенията, а четири са инициативните комитети, които вземат участие на изборите в Община Бургас. Две от тях са локалните обединения. Единадесет претенденти за общински съветници ще се състезават за едно място в общинския съвет на Бургас. Кандидатите са с близо 100 повече от изборите преди четири години.

Премахването на машинното гласоподаване не се чака да сътвори проблеми в изборния развой, а за попълването на протоколите с изборните резултати при новите условия има ясни оказания от ЦИК, разяснява ръководителят на ОИК Фани Семерджиева.

Три преносими изборни секции, посредством които ще упражнят правото си да гласоподават 86 души ще има в общината.

Жители на село Водолей не пускат непознати да гласоподават

Напрежение във великотърновското село Водолей в деня на локалните избори. Причината е, че има скупчване на гласоподаватели пред изборните секции, които са непознати за локалните хора.

В селото претендентите за кмет са двама.

Хората от Водолей обявиха, че придошлите са към 30 души и бяха безапелационни, че не ги познават. По думите им те били обществено слаби.

Хората от селото настояха новодошлите да покажат къщите, в които живеят.
„ Да си покажат паспортите.
Дали въобще написа село Водолей, дали живеят тук “, настоя Филип Маринов от селото.

Според жителите на селото чужденците обитавали къщи, които били изоставени. Те подали сигнал на 112, полицията се е отзовала и ревизира случая.

Междувременно, макар че към този момент са дали своят вот, доста хора от селото стоят пред секцията с концепцията да не позволяват непознати.

Жителите на Водолей обясниха, че доста непознати лица към този момент са минали и са упражнили правото си на глас.

Председателят на секционната изборна комисия съобщи пред bTV, че всичко е законно и лицата са регистрирани по сегашен адрес. По думите му те били към 60 души.

Един от новодошлите изясни, че е от Велико Търново, само че се записал в селото преди година, тъй като прави ремонт на къщата си.

Преди дни в същото село имаше полицейска акция поради подозрения за платен избор. Беше извършена акция на полицията за новорегистрирани на съвсем необитаеми адреси. Тогава бяха арестувани двама души, само че бяха освободени, тъй като органите на реда не откриха нарушавания.

Иначе изборните секции са 142 в цялата община, а 138 от тях са непрекъснати, две са преносими, като има позиционирани секции в МБАЛ и Дома за остарели хора във Велико Търново.

Първите гласоподаватели във Велико Търново застанаха пред урните още в 7:05 часа. Секциите там отвориха в точния момент и упованията на всички са за висока интензивност, написа бТВ.

Живеещите в региона избират всред осем претенденти за кмет. Има и 16 листи за общински съветници.

ГЕРБ с тъжба към ОИК-Силистра

Председателят на Предизборния щаб на ПП ГЕРБ Силистра тази заран подаде две тъжби до ОИК-Силистра, оповестиха от ГЕРБ.

В нарушаване на ИК, член 66, алинея 1,т.1 е видно, че член на СИК е брачна половинка на претендент за общински консултант.

Втората тъжба регистрира обстоятелството, че са сложени пропагандни материали в непосредствена непосредственост до изборни секции в Силистра и в с.Айдемир.

Очакваме Решение на ОИК – Силистра.

 

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР