Нарушение на закона е извършил бившият кмет на Неделино Стоян

...
Нарушение на закона е извършил бившият кмет на Неделино Стоян
Коментари Харесай

Конфликт на интереси при бивш кмет на Неделино, опростил дълг на фирмата си

Нарушение на закона е направил някогашният кмет на Неделино Стоян Беширов, внасяйки докладна да се опростят отговорности на компания, ръководена от жена му.  
Решението е на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).
Производството е по сигнал, че в телевизионно предаване Беширов е декларирал, че хотелски комплекс „ Замъка “  е негов и той бил приключен изцяло по време, когато той е кмет на общината .
В диалог със строителни служащи в същия комплекс сигналоподателят получил информация, че финансирането на строителството било осъществено със средства от Европейски стратегии , в нарушаване на закона.
Също по този начин, че Общинският съвет на Неделино дал своя вот опрощаването на данъчни отговорности на кмета на общината в размер към 100 000 лева .
Проверката на КПКОНПИ открива, че през януари 2014 година Беширов подрежда да се извърши инвентаризация на вземанията и отговорностите на общината, като в обсега им попадат и задълженията на компанията му.
През август месец внася докладна в Общински съвет с предложение да бъде акредитиран да отпише от салдото на общината вземания и отговорности с изминал давностен период.
Той обаче не заявил спор на ползи със обвързвано лице - брачната половинка му, която ръководи едноличното сдружение откакто той е определен за кмет.
Според КПКОНПИ с правене и внасяне за разглеждане на въпросната докладна в Общински съвет Беширов е упражнил властническо пълномощие по работа. А материалната полза се показва в икономисан е разход от сдружението за дължими локални налози и такси (данък недвижими парцели и такса битови отпадъци) в размер на 4 789,89 лева
Освен това, дължимият налог и такса за 2008г. в размер на 2382,92 лева, към датата протокола за отписването им по отминалост - 18.12.2014 година не били погасени по отминалост, защото налог недвижими парцели за интервала 01.01.2008 г.  - 31.12.2008 година и такса битови боклуци за 2008г., се погасяват по отминалост от 01.01.2015 година
Налице е и нематериална полза, изразяваща се в поддръжка за юридическото лице, благосъстоятелност на брачната половинка на Беширов.
За да избегне нарушаването, кметът е трябвало единствено да се в профил от осъществяване на пълномощията си по работа, когато по съответен мотив е налице частен интерес.
Впоследствие, през 2016 година кметът с писмо удостоверява, че няма подадени заявки от други юридически лица, чиито отговорности са с изминал давностен период, с изключение на неговото и няма други отписани отговорности по решението на Общински съвет от август 2014 година
Доказателства за извършени пълномощия на Беширов като кмет по отношение на присъединяване в европейски стратегии за финансиране на строителството на хотела, не били събрани.
Решението на КПКОНПИ може да се спори пред Административния съд в Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР