Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката (МЕ) в срок

...
Народното събрание възложи на Министерството на енергетиката (МЕ) в срок
Коментари Харесай

Петкова: До дни внасяме в НС доклада за АЕЦ Белене

Народното събрание разпореди на Министерството на енергетиката (МЕ) в период до 30 юни да приготви отчет с съответни оферти, свързани с визията за това по какъв начин по най-хубавия метод да бъде оползотворено всичко, което притежаваме като активи по отношение на плана „ АЕЦ „ Белене “. Това разяснява пред публицисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е в Сочи за интернационалния конгрес " Атомекспо “ в интервала 14-16 май, съобщи „ Фокус “.

„ Към сегашния миг работна група в МЕ създава всички вероятни разновидности, свързани с оползотворяване на оборудването. Опитваме се да създадем и избрана икономическа оценка на всеки един от тези разновидности. Смея да настоявам, че сме подготвени с отчета и се надявам до броени дни да бъде импортиран в българския парламент, тъй че да бъде взето решение във връзка с предлагането, което ще създадем. Надявам се напълно скоро, въпреки всичко има още известно време, в което ще ни бъде нужно да огледаме отчета “ , разяснява Петкова.

По думите ѝ решението, което оферират, е ясно и оттук насетне ще върви напред.

„ Всичко, което притежаваме като активи, е извънредно съществено . Това са близо 3 милиарда пари на българския поданик. Имаме съоръжение, което платихме, доставено е и е на площадката на АЕЦ „ Белене “, имаме лицензирана площадка, нотифициран план от Европейска комисия още през 2007 година Всичко това прави този план допустимо най-бързо да се осъществя по отношение на други сходни в района. Мисля, че би трябвало да опитаме да потърсим вид и опция за реализация на плана на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция “, добави Петкова.

Според нея, с цел да започва този развой, ще ни бъде нужен мандат от българския парламент.

„ Говорим за плана „ Белене “ с два блока. Трябва да е ясно, че единственият вид НЕК, БЕХ и българската страна да възстановят всички средства, които са вложени до този миг, е реализация на този план. Ако се върви към някои от другите разновидности за оползотворяване на оборудването, т.е. планът да не е на площадката на АЕЦ „ Белене “, това значи, че би трябвало да се отпишат от активите на НЕК близо 1,3 милиарда лева Те съставляват разноските в инфраструктурата и по площадката. Сами разбирате, че това не е най-хубавото икономическо решение. Затова сме се концентрирали в тази посока – оптимално потребление на всичко, което притежаваме за плана за отбрана и на нашите национални ползи и на енергийната ни сигурност “, сподели още Теменужка Петкова.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР