Народното събрание ще работи днес и утре с удължено работно

...
Народното събрание ще работи днес и утре с удължено работно
Коментари Харесай

Парламентът ще работи извънредно до премахване на лекарствения мораториум

Народното заседание ще работи през днешния ден и на следващия ден с удължено работно време. Причината е, че по разпореждане на водачите на парламентарните партии, депутатите би трябвало да одобряват отпадането на текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година, който планува едногодишен мораториум върху новаторските медикаменти. Този текст бе признат с гласовете на ГЕРБ, Патриотичния фронт и „ Воля “ единствено преди седмица.
Заради публичното неодобрение и вероятността текста да падне в Конституционния съд, в този момент ръководещите вършат крачка обратно.
„ Важно е, че успокоихме онкоболните. По-добре да създадем компромис и да се върнем обратно, разяснява ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред публицисти след Председателския съвет на Народното събрание, представен от „ Фокус “.
Разписаната законова процедура по приемането на смяна в даден закон изисква тя да бъде гласувана на две комисии и два пъти в пленарна зала. Правилникът обаче разрешава две гласувания да се случват в границите на едно съвещание, което би икономисало време.
„ Времето щеше да покаже, че щеше да проработи нормата, заложена в бюджета. Това, което е извънредно значимо да се знае и да се каже, че Министерство на здравеопазването след съвещание на Министерски съвет трябваше да направи съответното обявяване на нужната организация. Това са 6 заповеди с нужните подзаконови нормативни актове. В никакъв случай нямаше да се допусне да има онкоболен, който да не бъде лекуван “, съобщи Цветанов. Според него тази норма е щяла да ограничи източването на средства от бюджета на НЗОК.
„ Не бих желал да приказвам дали е неточност или не, тъй като считам, че ще се върнем в дебата през предходната седмица. За мен е значимо, че през днешния ден на Председателски съвет всички единомислещо се подписахме за отпадане на параграф 6-ти. Нека да понижим напрежението, което изкуствено беше основано, и се сътвори едно несъгласие сред политическите обединения, което считам, че е неприемливо в опазването на здравето “, добави Цветанов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР