Народното събрание ще проведе тържествено пленарно заседание на 16 април

...
Народното събрание ще проведе тържествено пленарно заседание на 16 април
Коментари Харесай

Парламентът ще заседава тържествено във Велико Търново на 16 април 

Народното заседание ще организира тържествено пленарно съвещание на 16 април във Велико Търново във връзка 140-ата годишнина от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция. Това взеха решение депутатите през днешния ден. Заседанието ще е в постройката на музея "Възраждане и Учредително заседание " във Велико Търново.

Тържественото съвещание ще стартира с възстановка и ще продължи с речи на ръководителите на всяка от парламентарните групи. Дневният ред включва приемане на Обръщение на 44-ото Народно заседание към българския народ във връзка 140-ата годишнина от Учредителното заседание и приемане на Търновската конституция. Предвижда се обръщението да бъде прочетено от най-младите народни представители от всяка парламентарна група.

Във всички учебни заведения в България на 16 април ще се организира урок по Конституция, разгласи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Примерен урок ще бъде оповестен на страницата на Народното събрание, с цел да може всеки преподавател да го употребява. Цяла България в този ден ще приказва за българската Конституция, уточни Караянчева.

Съпътстващите събития по честването ще стартират от 5 февруари с концерт на Софийската филхармония в зала "България " в София, сподели Караянчева. На 10 февруари в Народното събрание ще се организира ден на отворените порти, в който жителите ще могат да прегледат Народното събрание и да видят оригинала на Търновската конституция. Във всеки регионален град ще бъде показана галерия във връзка годишнината. В Народното събрание ще се организира и полемика на младежи.

Досега всичко, което се е предписание в годините във връзка честванията, е било по-институционално, сподели Караянчева. Ние взехме решение, че честванията би трябвало да са обърнати към хората, повече български жители да схванат какво се е случило и какво са създали строителите на модерна България, сподели още тя.

Надявам се духът на учредителите да стартира да витае от през днешния ден в тази зала, дано да бъдем градивни, означи Цвета Караянчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР