Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата

...
Народното събрание ще обсъди на второ гласуване споразумението между министерствата
Коментари Харесай

НС обсъжда на второ четене предоставянето на военна помощ на Украйна

Народното заседание ще разиска на второ гласоподаване съглашението сред министерствата на България и Украйна за даване на военна и военнотехническа помощ, оповестява БНР. Точката е втора в дневния ред. Миналия петък, след бурни диспути, документът бе признат на първо гласоподаване в пленарната зала.

Оръжието, което България ще изпрати на Украйна, е за тренировки на военни в страни членки на НАТО и Европейски Съюз.

След съвещанието на парламентарна комисия по защита от думите на военния министър Димитър Стоянов стана ясно, че страната ни ще изпрати въоръжение по два секретни листата.

„ По-големият първи лист, е за непосредствено даване на Украйна. Вторият е за подготвителната задача EUMAM, в Полша или Германия надлежно съгласно потребностите на украинската страна “.

Логистичната интервенция е планувана и страната ни има подготвеност да предприеме дейности незабавно откакто ратификацията бъде призната дефинитивно от Народното събрание и президентът да издаде декрет, с който удостоверява закона.

На първо четене в пленарната зала „ срещу “ ратификацията гласоподаваха Българска социалистическа партия и „ Възраждане “.

Парламентът би трябвало да гласоподава дефинитивно и промени в Закона за подкрепяне на земеделските производители, препоръчани от ГЕРБ и Политическа партия. С тях ще стане допустимо използването на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони от 2023-та до 2027 година, а също и отварянето на банкет в частта селско стопанство по Националния проект по Механизма за възобновяване и резистентност.

Срокът по проекта е края на 2023-та и всяко закъснение може да провали опцията за поддръжка на земеделските региони.

Парламентът ще разиска и гласоподава на второ четене и промени в Закона за правната помощ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР