Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в

...
Народното събрание създаде временна комисия за обсъждане на промени в
Коментари Харесай

Създадоха временна комисия за промени в Конституцията

Народното заседание сътвори краткотрайна комисия за разискване на промени в Конституцията на Република България. Вносители бяха депутати от ръководещото болшинство, измежду които Ива Митева от " ИТН ", Христо Иванов от " Демократична България ".

Предложението беше признато със 134 гласа " за ", 39 " срещу ", нямаше въздържали се.

" Не приехте подадената ръка, по тази причина - приятна работа ", съобщи Десислава Атанасова от ГЕРБ, която по време на дебатите съобщи, че парламентарната група ще поддържа предлагането единствено в случай че председателското място се даде на ГЕРБ или то е споделено със съпредседател от " Продължаваме промяната ".

Промените в текста на плана обаче не бяха признати от депутатите.

От ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане " не предложа членове на краткотрайната комисия.

Временната комисия за промени в Конституцията, свързани с правата на жителите, върховенството на правото, независимостта на правосъдната система да бъде на партиен принцип и да работи шест месеца, планува признатият план.

" България заплаща извънредно висока цена поради усещането, че е най-корупмираната в Европейски Съюз. Тя не е някаква абстракция. Няма доверие от нашите сътрудници ", съобщи от парламентарната естрада Христо Иванов и добави:

" Другото е реномето и имиджа на страната, тъй като сме под наказания, наблюдения, под подозрения. Тази тематика участва като препъникамък в по-нататъшната ни интеграция в Европейски Съюз - Шенген зависи от доверието от нашите сътрудници към българските институции. Крайно време е да се положат старания да се вземат решение по безапелационен за нашето общество и сътрудници проблем. Това ни коства доста неща ".

" Ние от болшинството предлагаме тази комисия с разбирането, че правосъдната промяна би трябвало да включва изменение в Конституцията. Промените, които би трябвало да се случат, зависят от опцията да се създадат конституциони промени, изключително във връзка с структурата на Висшия правосъден съвет, статута на основния прокурор, както и опцията за директна конституционна тъжба. Всичко това е извънредно време да го свършим ", сподели още Иванов.

Според " Възраждане " сега по-важни тематики са високите цени на тока и инфлацията.

Елена Гунчева от " Възраждане " не вижда смисъл от такава комисия, която не се знае тъкмо какви промени ще преглежда. И по тази причина парламентарната група няма да поддържа плана.

Според " Българска социалистическа партия за България " комисията е нужна, върховенството на закона, спазването на разпоредбите са нужни, с цел да бъде страната ни правова европейска страна. Този спор е нужен, явно има съмнение към правосъдната система, изясни Филип Попов.

Предлагаме комисията със съзнанието, че правосъдната промяна би трябвало да включва промени в Конституцията, отбрани предлагането Христо Иванов.

Той уточни, че обществото ни е мощно разграничено, разделянето в политическата система, в частност, върви по линия на нашето отношение към корупцията и наследените от нея модели.

По думите му, правораздаването не просто би трябвало да бъде осъществено, а би трябвало да бъде обсъждано като такова. В момента прокуратурата има доста ниски равнища на публично доверие и не може да извършва ролята си, счита Иванов.

По думите на Александър Ненков от ГЕРБ би трябвало да има разговор сред парламентарните групи.

Съдебната промяна не е единствено махането на основния прокурор, ОК, махнете го, само че има съд, разследване, уточни Ненков и добави, че съгласно него по-скоро става въпрос за някаква персонална вендета.

До този миг няма никаква управническа стратегия, разпределяхте си постове в един мол и това продължавате да вършиме, съобщи от парламентарната естрада Десислава Атанасова от ГЕРБ. По думите ѝ министър председател, който е нарушил Конституцията, да желае да я трансформира, звучи като оксиморон.

Тя уточни още, че би трябвало да има образование на народните представители по какъв начин да употребяват и ползват Конституцията.

Атанасова сподели, че ще поддържа предлагането единствено в случай че председателското място се даде на ГЕРБ или се показа със съпредседател на Политическа партия.

Сред дилемите на комисията са полемики с институции, академичната общественост, професионални и цивилен организации, адвокатурата и други

В претекстовете си вносителите показват нуждата от задълбочена полемика сред показаните в Народното събрание политически сили.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР