Народното събрание създаде нова постоянна комисия за контрол върху управлението

...
Народното събрание създаде нова постоянна комисия за контрол върху управлението
Коментари Харесай

Депутатите създадоха нова комисия за контрол върху управлението на евросредствата

Народното събрание сътвори нова непрекъсната комисия за надзор върху ръководството на средствата от европейските фондове с вносители депутатите - Бойко Борисов от ГЕРБ, Атанас Атанасов от ПП-ДБ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи. В поддръжка гласоподаваха 140 депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Против гласоподаваха 37 народни представители от " Възраждане ", " ИТН ", 1 от ПП-ДБ и 1 самостоятелен. Досега това беше подкомисия към комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и еврозоната.  

Повод за основаването на новата непрекъсната комисия стана възраженията на ГЕРБ-СДС против плановете на държавното управление за териториални проекти за обективен преход на въглищните райони и нуждата от надзор върху критериите, по които ще се финансират.

В пленарната зала депутатът Делян Добрев още веднъж акцентира, че са налице редица подозрения към листата с компании.

" Например едни компании, регистрирани в Люксембург, на които никой не им знае каква е собствеността. Със 180 млн. евро, с които да построят фотоволтаици на терена на рудниците. Ти ще я финансираш, ще им платиш фотоволтаика, и те от първия ден единствено ще лапат, нищо друго ", разяснява Добрев.

 От ПП-ДБ дефинираха това решение като " безсмислено деяние ". 

" Ние в действителност не даваме повече правомоция на тази комисия. Единственото, което вършим, е да дадем още едни пари, както за ръководители, за заместител ръководители, за коли на този ръководител. Така че ние вършим едно безсмислено деяние, само че с цел да избегнем всевъзможни спекулации по отношение на това по какъв начин се изразходват евросредствата, ние ще подкрепим това ", съобщи депутатът от групата и заместник-председателят на правната комисия Стою Стоев. 

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов оспори основаването на новата непрекъсната комисия.

" Очевидно е, че извиването на ръце в тройната коалиция сред ПП-ДБ, Движение за права и свободи и ГЕРБ продължава. Очевидно китките на ПП-ДБ са тези, които са извивани. Жалка картинка е това, само че в едно няма по какъв начин да не се съглася с господин Стоев – че в действителност това решение е безсмислено, защото това ще бъде 26-ата комисия ", сподели той. 

 От Българска социалистическа партия дадоха поръчка за поддръжка, само че желаеха комисията да упражнява надзор и върху бюджета. Ликдерът на социалитите Корнелия Нинова обаче обърна внимание, че тази непрекъсната комисия се основава под напън.

" Управляващите партии ГЕРБ – Съюз на демократичните сили, ПП-ДБ, под погледа на Движение за права и свободи се скараха чий обръч от компании да открадне повече пари от Плана за възобновяване и резистентност. Това е мотивът за основаването на тази комисия ", съобщи водачът на партията. 

От " ИТН " приканиха членовете на комисията да бъдат определени на паритетен принцип, с цел да има мощен надзор от страна на опозицията.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР