Народното събрание създаде Комисия по конституционни въпроси, предстои това решение

...
Народното събрание създаде Комисия по конституционни въпроси, предстои това решение
Коментари Харесай

Има ли бъдеще за конституционна ревизия

Народното събрание сътвори Комисия по конституционни въпроси, следва това решение да бъде обективирано в Правилника за организацията и активността на Народното събрание и в случай че бъде образувано държавно управление се отваря площад за парламентарен спор. Това е оригиналност, посредством която 48-я парламент се отличава от предходните легислатури. Идеи за такава комисия, след разпускането на 7-ото Велико Народно заседание, е имало и в предишното. Към сегашния миг основаването на непрекъсната Комисия посредством избирането на 14 народни представители и управление към този момент е реалност.

Има два вероятни метода за слагане на началото на дебата за нужните и вероятни промени в Конституцията на Република България от 1991 година Първо по време беше стартирано предложение от Христо Иванов от Демократична България, а точно да се трансформират разпореждания в Глава шеста „ Съдебна власт " и по-късно да се водят диалози за образуване на държавно управление. В отминалата седмица Бойко Борисов, ръководител на ГЕРБ, даде явен знак, че диалогът ще се води след избора на държавно управление. Много евентуално е процедурите да протичат редом. Или напъните за образуване на държавно управление ще се увенчаят с крах и конституционният спор ще стане част от предизборното говорене.

Комисията по конституционни въпроси към този момент е независима, а не подкомисия към Комисия по правни въпроси, и ще бъде непрекъснато настояща. За разлика от краткотрайните комисии, при непрекъснатите подпомагащата им активност е за целия мандат на Народното събрание.

Комисията по конституционни въпроси и Комисията за надзор над службите за сигурност, използването и потреблението на специфичните разследващи средства и достъпа до данните по Закона за електронните известия бяха образувани на паритетен принцип и стремежът е да се търсят общи позиции измежду парламентарните групи, а не доминация на числено болшинство.

Предметът на активност на „ конституционната " комисия ще е обект на експлицитна регламентарна уредба в Правилника (чл. 22, нов), само че и на изземване на „ правно пространство ". Разбира се, възможно е да се организират съвещания с Комисия по правни въпроси, само че това ще е по изключение, допускам.

Какви са опциите за активност на Комисията (с ангажимента, че Народното събрание ще функционира)? На първо място, това е късмет за президента. Като индивид по член 154, който може да внесе план за промени в Конституцията, президентът може да показа собствен план, за който се приказва от повече от две години. На последващо място, Комисията е късмет за шест от седемте парламентарни групи (изключение е ГЕРБ-СДС), които имат „ конституционни хрумвания ", само че нямат 60 народни представители (1/4 от народните представители по член 154, алинея 1 от Конституцията).

Дейността на Комисията може да бъде „ разширена " с консултативното присъединяване в конституирането на обществени органи, планувани на конституционно равнище - конституционни съдии, членове на Висшия правосъден съвет, основен контрольор и инспектори в Инспектората към Висш съдебен съвет, Сметна палата, шеф, подуправители и членове на УС на Българска народна банка. По този метод процедурите за образуване на органите, изведени на конституционно равнище, ще стартират и няма да има закъснение, макар закъсненията, на които към този момент сме очевидци. Аргументът, че ще бъдат извършени в бъдеще конституционни промени, не трябва да води до отсрочване на конституирането на обществени органи, което конституиране не е делегирано в закон (аргумент от член 84, т. 8 от Конституцията). Поведението на болшинството в 47-ото Народно заседание не може да бъде подкрепено, тъй като за част от държавните органи не бе належащо квалифицирано болшинство и в допълнение сътвори чувство на рецесия на политическото посланичество.

Аналитичната активност на Комисията по конституционни въпроси, съгласно мен, следва да заеме забележителна част от работата ѝ. Макар Законът за нормативните актове да не планува, може да бъде направена следваща оценка на въздействието на измененията в Глава шеста „ Съдебна власт ". Тъй като част от напъните допускам, че ще са ориентирани за поредна пета смяна в тази глава, то да се прегледа целесъобразността на към този момент направените, както и на съответстващата процедура на Конституционния съд (ако има такава).

Дебатът за правосъдната (по политически документи), правната (нов термин, въведен по време на последната предизборна кампания) или правосъдна (най-коректен термин съгласно мен) промяна може да стартира в новата комисия. А Комисията по правни въпроси да се заеме с плановете на закони или за промени и допълнения по Плана за възобновяване и резистентност.

Често се предлага въвеждането на самостоятелна конституционна тъжба. Краткият запис в член 150 от Конституцията на Република България ще отвори голям брой въпроси - при какви условия, на конституционно или на законово равнище да е филтърът, с такса или без, с юрист или персонално, с или без юридически интерес и други Предварителна оценка на въздействието е нужна, тъй като по този метод няма да бъде спряна работата на Конституционния съд в бъдеще.

Конституционният спор не е наложително да бъде придружен от конституционни промени. Осмислянето на проблемите е не по-малко значимо. Основният закон е човешко създание и несъмнено има дефекти, само че измененията в него следва да бъдат предшествани от по-широк обществен спор. Вече има такива сигнали от площад „ Народно заседание ".

Из Правилник за организацията и активността на 48-ото Народно заседание

Чл. 22 (1) Комисията по конституционни въпроси:
1. преглежда и разисква концепции на парламентарните групи за промени на Конституцията;
2. преглежда и дава мнения по планове за изменение и допълнение на конституцията;
3. изготвя разбор на правните последствия от решенията на Конституционния съд;
4. преглежда и разисква законопроекти и оферти по член 91, алинея 4 за споразумяване на правните последствия на решенията на Конституционния съд, с които актове на Народното събрание са оповестени за противоконституционни;
5. изготвя разбор за развиването на конституционната уредба;
6. прави наблюдаване и разбор на законодателството за сходство с правилата и нормите на Европейския съюз и интернационалните правила за отбрана на правата на индивида и главните свободи.
(2) При реализиране на своите функционалности Комисията по конституционни въпроси организира разисквания с присъединяване на представители на науката, цивилен и професионални организации.



Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР