Народното събрание реши да преименува празникът 24 май. По предложение

...
Народното събрание реши да преименува празникът 24 май. По предложение
Коментари Харесай

Преименуваха 24 май

Народното заседание реши да преименува празникът 24 май. По предложение на " Обединени патриоти " депутатите записаха в Кодекса на труда празникът да бъде " Ден на българската книжовност, култура и просвета ". Предложението бе признато на първо четене, съобщи.
Към момента 24 май носи наименованието " Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност “.
 Боил Банов поздрави хората на духа и перото Боил Банов поздрави хората на духа и перото
Министърът на културата Боил Банов отговори на рецензиите на Мая Манолова, че ограниченията в региона на културата по време на рецесията не сти...
Аргументът на историка, доцент Милен Михов от Вътрешна македонска революционна организация бе, че цялата страна и Българска академия на науките от дълго време са признали, че македонски език няма, а ние се отхвърляме от това с определението " славянска книжовност ". Писмеността е българска и това е исторически потвърдено, подчертаха вносителите на измененията.
" Поправката е значима, тъй като през днешния ден освен силата на армиите и икономическата мощност дефинират мястото на страните в света, а тъй като има друга и доста значима и значима мощ – силата върху духовни и нематериални полезности. Силата на духа може да бъде доста по-мощно оръжие от ракетите и нуклеарните въоръжения. Основата на държавността на българския дух е точно българската книжовност. Кирилицата, която се основава в България, и подменя глаголицата, основана от Константин-Кирил Философ и Методий, съставлява част от фундаменталното реформаторско придвижване, осъществено от Борис, Симеон Велики и цар Петър “, съобщи доцент Михов. 
Съпартиецът му Красимир Богданов прикани за национално самочувствие и поддръжка от страна на всички народни представители: „ Кирилицата е чисто българско създание, основана от Климент Охридски, в българската страна, по времето на българските средновековни царе. 24 май еманципира българите от другите славянски нации по време на Османската империя. Нека припомня, че битките ни тогава не са били единствено против поробителите, само че и против фанариотското духовенство и против попълзновението на други славянски нации, които са се опитвали да приобщят български територии и население. Не бива да страдаме от комплекси. Нека не забравяме, че славянофилството е политическа теория на друга страна, която има своите имперски цели и планове от времето на Петър Велики нататък “, съобщи още Богданов.
От ГЕРБ дадоха рамо на съдружния сътрудник, а от Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи не поддържаха смяната. " Този празник е консенсусен, той се чества от остарели и от млади. Той е абсолютно признат от цялото българско общество. Нашето гледище е, когато вършим такива промени, да потърсим опция за реализиране и на политически консенсус, само че и на национално единодушие. Ще подкрепим предлагането на патриотите на първо четене, само че в интервала сред двете четения ще настояваме да водим разговор с всички политически сили. В този разговор да вземат участие и публични организации и научната общественост, с цел да може в последна сметка в случай че променяме формулировката на празника, да го създадем по този начин, че от това да произтече едно национално обединяване, а не да разделим българското общество и по линията на този празник. Ние не желаем да реализираме подобен резултат “, сподели Тома Биков.
 Сачева: Празнуваме, че повече от 1000 година можем да пишем и четем с наши букви Сачева: Празнуваме, че повече от 1000 година можем да пишем и четем с наши букви
Министърът на труда и обществената политика Деница Сачева насочи привет към всички българи във връзка Деня на българската култура и фетиш...
Имаше още един законопроект, само че концепцията на Юлиан Ангелов от Вътрешна македонска революционна организация 15 август - Успение на Пресвета Богородица, да стане формален празник в националния ни календар, не бе призната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР