Народното събрание прокара на първо четене три законопроекта за промени

...
Народното събрание прокара на първо четене три законопроекта за промени
Коментари Харесай

НС прие на първо четене 3 проекта за промени в Закона за МВР

Народното заседание прокара на първо четене три законопроекта за промени в закона за министерството на вътрешните работи. Измененията включват по-високи заплати за чиновниците на Министерство на вътрешните работи, назначението на управителните длъжности в Министерство на вътрешните работи да става след конкурс и да се сътвори Главна дирекция " Разследване ".

Два от законопроектите са на “Възраждане ”, а 1 - на Българска социалистическа партия. Промените, импортирани от двете политически сили, се препокриват в огромна степен и включват основаване на механизъм за премерване и отчитане на натовареността на проверяващите служители на реда. На първо четене отпадна плануванаъа в закона опция в обитаеми места с население до 5000 души да се позволява реализиране на пожарогасителна и избавителна активност и в екипи от двама чиновници. Двете политически сили показаха, че България е единствената страна в Европейския съюз, която позволява по двама пожарникари в екип, което слага жителите под риск.

Депутатът от “Възраждане ” Петър Петров обърна внимание, че има общини, в които работят и с техника от седемдесетте години на предишния век:

“Искам да ви покажа, те реагират на пожари със ЗиЛ 130, произвеждане 1970 година ”.

В гласуването всъщност се утвърди настояването на левицата заплатите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи да следват междинната работна заплата в страната, против което от Има Такъв Народ, обърнаха внимание, че в изискванията на към момента не признат бюджет за тази година следва предложенията за увеличение на заплатите да отпаднат и да се заложат с финансовата рамка за следващата година.

Още в дебатите на първо четене ГЕРБ, ПП-ДБ и Има Такъв Народ обявиха, че поддържат всъщност духа на законопроектите, само че сред двете четения изрично няма да поддържат да отпадне управителните длъжности в Министерство на вътрешните работи - основен секретар, заместител основен секретар и шеф на основна дирекция да се назначават.

Депутатът Маноил Манев от ГЕРБ окачестви провеждането на конкурс като екзотика:

“Тази екзотика не мога да си я показва и няма по какъв начин да я подкрепим сред първо и и второ четене ”.

Съпартиецът му Христо Терзийски възрази и на основаването на основна дирекция “Разследване ”. Той напомни, че подобен опит към този момент е юридически, само че не е постигнал резултат.

“Даже в противен случай. По време на работата на такава дирекция се получи разграничаване на работата сред оперативните чиновници и чиновниците, които правиха функционалности по следствие ”.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР