Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от

...
Народното събрание прие оставката на народния представител Александър Тодоров от
Коментари Харесай

Скандали в НС с оставката на депутата Александър Тодоров

Народното заседание одобри оставката на народния представител Александър Тодоров от "Има подобен народ " /ИТН/ със 144 гласа "за ", без "против " и един - "въздържал се ".

Тодоров е подал молба за освобождението си като депутат. Именно той е предлагането на спортния министър Радостин Василев за поста изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор, съобшава Българска телеграфна агенция. Дебатът по подадената молба за освобождението му продължи близо два часа. Във фокуса на разискванията бе подадената от Тодоров декларация за спор на ползи.



От ГЕРБ-СДС желаеха прокуратурата да се самосезира и да ревизира, дали Тодоров е попълнил декларация с погрешно наличие. Движение за права и свободи също дефинира случилото се като "клетвопрестъпничество " и "нарушение на Конституцията ".

Ива Митева от Има Такъв Народ отбрани сътрудника си Тодоров. Тя уточни, че той е заявил спор на ползи, за което съгласно законовите разпореждания, признати от ГЕРБ, разполагал с едномесечен период за отстраняването им.

"Всички сме подали такава декларация, когато сме станали народни представители ", съобщи Ива Митева. "Александър Тодоров е спазил закона и няма съображение за този спор сега ", сподели тя.

В началото на разискванията Дани Каназирева от ГЕРБ-СДС сподели, че се е трансформирало в постоянна процедура да се подписват заявления с погрешно наличие. Тя изясни, че Тодоров е подал заявление едвам, откакто е определен за изпълнителен шеф на спортния тотализатор. Депутатът напомни, че, според наредбите на Закона за обществените предприятия, член на директорски орган не може да бъде лице, което заема обществена служба.



Каназирева направи паралел с подадената декларация за българско поданство от премиера Кирил Петков. "Явно измежду ръководещите става процедура да нарушават и разпоредбите, и законите, и Конституцията, която имаме ", сподели депутатът.

"Ние няма да подкрепим тази точка, тъй като, макар че всекидневно слушаме за смяна, която сякаш трябваше да настъпи в България, ставаме очевидци, че тази смяна е в посока всекидневно да се нарушават разпоредбите от властимащите, с цел да заемат висши държавни длъжности, като за следващ път имаме тъпчене и на Конституцията, и на законите в България ", разяснява тя.

Александър Тодоров съобщи, че подсигурява, че нарушаване на закона няма. Той напомни, че избирането му се конституира от вписването му в Търговския указател.

"Има способени органи, които ще кажат има ли нарушаване или не. Няколко пъти стана въпрос и много сътрудници адвокати споделиха, че съм назначен за изпълнителен шеф на Българския състезателен тотализатор, което не дава отговор на истината. Избирането ми се конституира от решението на комерсиалния указател, от вписването в комерсиалния указател, тъй че тези изказвания не дават отговор на истината ", разяснява той.

С реплики и дуплики за подадената декларация отговаряха и депутатите от Движение за права и свободи. Мустафа Карадайъ се обърна към депутатите от групата на ГЕРБ-СДС като посочи, че декларациите на Кирил Петков нямали никакво значение. Колегата му Хамид Хамид разяснява, че с една погрешна декларация през днешния ден те вършат шеф на тотото, а на следващия ден - министър-председател на България.

Искрен Митев от "Продължаваме Промяната " възкликна от трибуната - "О, знамение, ГЕРБ и Движение за права и свободи цитират Конституцията от трибуната на Народното събрание ".

Георги Свиленски от "БСП за България " разяснява, че задачата на днешния спор е на следващия ден първа точка да не бъдат измененията в Закона за енергетика и през днешния ден да се провали съвещанието на Комисия за енергетика.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР