Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс.

...
Народното събрание прие на първо четене промени в Изборния кодекс.
Коментари Харесай

Депутатите одобриха частично машинно гласуване и камери в избирателните секции

Народното събрание одобри на първо четене промени в Изборния кодекс. " За " гласоподаваха 125 депутати, а 61 бяха " срещу ".

Приетите законопроекти на този стадий са два. Предложението на ГЕРБ и „ Обединени патриоти “ планува Централната изборна комисия (ЦИК) да дефинира броя и номерата на изборните секции, в които да се организира машинно гласоподаване, само че техният брой не би трябвало да бъде по-малък от 1000.

Машините ще се създават от „ Информационно обслужване “ АД. Текстовете в законопроекта плануват да не се организира машинно гласоподаване в секции с по-малко от 300 гласоподаватели, при гласоподаване с преносима изборна кутия, в секции в лечебни заведения, домове за остарели хора и плавателни съдове, както и в изборни секции отвън страната.

Сред промените е премахването на номерата пред партиите и обединенията в бюлетината за гласоподаване . Предложението цели да отпадне феноменът „ 15-15 “, който изкривява изборния резултат. Ако номерацията отпадне, партиите и обединенията ще се подреждат по метода, по който са изтеглени в жребия.

Със законопроекта се предлага още отдалеченото електронно гласоподаване да бъде осъществено поетапно, след обезпечаване на задоволително гаранции за тайната на вота. До цялостната реализация обаче би трябвало да се премине през спомагателни изследвания, въз основа на които да бъде подложен рационален период.

Вторият законопроект, срещнал утвърждението на болшинството, е на партия ВОЛЯ и съдържа две оферти. Те упорстват партиите и обединенията, които имат определени с техните кандидатски листи членове на Екологичен потенциал, само че не са парламентарно показани, да не могат да оферират членове на районните, общинските и секционните изборни комисии.

От партията на Марешки оферират още монтирането на видео-наблюдение във всяка една секционна изборна комисия . Така гласоподавателите ще могат да следят онлайн изборния ден на уеб страницата на районната изборна комисия. Всеки жител ще може да подаде сигнал за нарушавания в изборния развой.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР