Народното събрание прие днес, 4 ноември, проекта за инвестиционен разход

...
Народното събрание прие днес, 4 ноември, проекта за инвестиционен разход
Коментари Харесай

Министърът на отбраната призна: В първия договор за за F-16 няма достатъчно въоръжение | Трябва да имаме пълна ескадрила F-16 Block 70, смята министър Димо Стоянов

Народното заседание одобри през днешния ден, 4 ноември, плана за капиталов разход „ Придобиване на нов вид военен аероплан “ – втори стадий.

Министър Димитър Стоянов благодари на народните представители за поддръжката на плана и акцентира, че страната ни би трябвало да има цялостна ескадрила многоцелеви изтребители. „ Първите 8 изтребители F-16 Block 70, които ще дойдат през 2025 година, са извънредно незадоволителни за носене на бойно дежурство по Air Policing . Световните трендове демонстрират, че редовността, която може да се поддържа, е 70%. Това значи, че ще разполагаме с 6 изправни самолета. Два от тях ще бъдат непрекъснато на дежурство и единствено с 4 самолета дежурните летци би трябвало да се приготвят и да летят. Това значи по-малко от 50 часа на летец годишно . Счита ли някой, че с по-малко от 50 часа може да се пилотира нов военен аероплан? Затова би трябвало да имаме цялостна ескадрила. " Това сподели министър Стоянов в отговор на въпросите на националните представители- за какво е нужен втори план за капиталов разход.

Той акцентира, че по първия контракт за изтребителите F-16 Block 70 няма задоволително въоръжение , цялостен боекомплект за всичките осем самолета, въоръжение „ въздух – земя “ и високоточно оръжие. „ Във втория контракт се планува да се доставят и в допълнение аварийни мотори, в допълнение радиолокационни станции, и спомагателни контейнери за целеуказване, и в допълнение въоръжение “, посочи министър Стоянов.

Той акцентира, че е нужна директна платформа, без която България няма да може да охранява въздушното си пространство от края на 2023 г до 2029 година, когато се чака да бъдат усвоени изтребителите F-16.

Проектът планува придобиване на още осем самолета F-16 Block 70, както и на въоръжение „ въздух – въздух “ и „ въздух – земя “, средства за наземно обслужване и образование на персонален състав, нужни за употребата на 16 самолета F-16 Block 70 в България. Средствата ще бъдат изплащани разсрочено в интервал от 10 години. Предвижда се доставката на вторите 8 самолета да се извърши през 2027 година

С окомплектоването с авиационна техника и въоръжение на една ескадрила многоцелеви изтребители (16 самолета F-16 Block 70) ще бъдат построени нови качества на Военновъздушните сили. Това ще разреши осъществяването на необятен набор от задания в народен и групов формат. Ще се обезпечи опция за ефикасна подготовка на летателните екипажи. Ще се покачат качествата за защита на въздушното пространство и за обезпечаване на въздушния суверенитет на Република България в Интегрираната система за противовъздушна (ПВО) и противоракетна (ПРО) защита на НАТО (NATINAMDS).
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР