Народното събрание отхвърли предложения референдум на Възраждане, който би блокирал

...
Народното събрание отхвърли предложения референдум на Възраждане, който би блокирал
Коментари Харесай

Парламентът отхвърли провеждането на референдум за еврото

Народното заседание отхвърли оферти референдум на " Възраждане ", който би блокирал участието на България в еврозоната до 2047 година

„ За “ осъществяване на такова публично допитване гласоподаваха 68, „ срещу “ – 98, а 46 бяха „ въздържали се “, осведоми Actualno.

Според решението, взето в последния вероятен миг за изговаряне от Народното събрание, в България няма да се организира референдум с въпроса:

" Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената публична валута в България до 2043 година? "

Партията на Костадин Костадинов внесе подписка за допитване, за която ГРАО откри, че са събрани годните над 400 хиляди подписа. Искането се прави в миг, когато на страната ѝ следва да се причисли към единната европейска валута, откакто през 2020 година влезе в известния като " чакалня за еврозоната " Механизъм на валутните курсове (ERM II). Макар да не е член на еврозоната, България е в Банковия съюз. След като 1 януари 2024 година беше отсрочена като допустима дата, в този момент България се готви за евро от 2025 година.

Преди няколко дни в правна комисия конституционните специалисти, които бяха поканени - Наталия Киселова и Пламен Киров, споделиха, че желаният от " Възраждане " референдум опонира на Конституцията. Дадоха и причини, като главният е, че присъединението на България към еврозоната е част от подписания и утвърден от България контракт за участие в Европейския съюз.

" При осъществяване на референдум против еврото може да има съществени последствия за България ", предизвести по време на дебатите шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

По думите му в предлагането на " Възраждане " за допитване до народа по тематиката има несъгласие с интернационалните контракти, които България е подписала с Европейски Съюз. Противоречия има и с българското законодателство. Нещо повече - по думите му въвеждането на лв. като " единствена валута " ще торпилира съществуващата в този момент по закон неограничена обмяна на левове против евро, която е записана във валутния закон.

Дебатът

За значимостта на тематиката дебатите бяха по-скоро вяли. В тях съществени настоящи лица, предстоящо, бяха депутатите от " Възраждане ".

" В момента това, което ще се опитате да извършите, е да заметете един референдум без безусловно никаква юридическа аргументация ", разяснява Деян Николов, вносител на подписите в Народното събрание.

" Това което казвате, е, че той опонира на законовото ограничаване, че към този момент по утвърдени интернационалните контракти не можем да питаме народа си за тях, единствено че не посочвате кой е тъкмо този интернационален контракт и кой е членът, който нарушаваме ", уточни той.

Колегата му Петър Петров, крещейки от трибуната на Народното събрание, атакува ръководителя на правната комисия Стою Стоев, че предлага на националните ръководители да гласоподават " парцал " за проекторешението депутатите да не поддържат референдума за еврото.

Петров се закани още, че " Възраждане " ще сезират Конституционния съд, в случай че референдумът не бъде подсилен. Той даже отсече, че доста би се радвал различен народен представител да стане ръководител на отрасловата парламентарна комисия вместо Стою Стоев.

Явор Божанков от ПП-ДБ (бивш народен представител от БСП) съобщи, че всички специалисти конституционалисти са споделили, че Народното събрание би трябвало да реализира прелиминарен надзор по отношение на референдума. Според него той е рисков и заплашва финансите на страната. Божанков не има вяра, че същинските създатели на концепцията за публично допитване са от българска партия, а по-скоро са " от някой кремълски режим ".

" Няма случай в Европа за извършен референдум след присъединение към единния банков съюз - това го споделя Българската национална банка ", добави той.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи напомни по какъв начин левът още от края на предишния век е вързан към немската марка, след което и към еврото. " Като си плащате за апартамент, в лв. ли плащате? ", пита реторично той.

" Възраждане ", Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ ще поддържат волята на 604 хиляди души, само че има и други - ПП-ДБ, ГЕРБ, Движение за права и свободи, които ще се подчинят " на непозната воля ", съобщи водачът на проруската партия Костадин Костадинов и още веднъж заприказва за " български народен интерес ". " Има разбиране тук, че този референдум ще бъде извоюван, тогава го допуснете и го спечелете ", съобщи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР