Народното събрание окончателно закри в четвъртък специализираните съд и прокуратура

...
Народното събрание окончателно закри в четвъртък специализираните съд и прокуратура
Коментари Харесай

Парламентът окончателно ликвидира спецправосъдието

Народното заседание дефинитивно закри в четвъртък профилираните съд и прокуратура и отстрани кариерните и финансови бонуси за членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) и инспекторите към ИВСС.

За премахването на спецправосъдието гласоподаваха 124 народни представители, 67 бяха срещу, а никой не се въздържа. Очаквано против приемането на текстовете се оповестиха ГЕРБ и Движение за права и свободи, като по време на дебата партията на Бойко Борисов беше най-активният бранител на профилираните структури. Използвайки напълно причините на основния прокурор Иван Гешев, от ГЕРБ няколко пъти упрекнаха ръководещите, че работят в интерес на " олигарси " и че целят бойкот на към този момент почнали каузи.
Дебатът
От ръководещите пък желаеха да схванат кои са тези каузи, които ще потънат. Изтъкнаха, че спецструктурите се закриват, тъй като са се трансформирали в " инквизиция ". За да онагледят думите си, от " Демократична България " използваха образец с някогашния външен министър и сегашен заместник-председател на ГЕРБ Даниел Митов.

" Той беше упрекнат по едно скалъпено обвиняване на Специализираната прокуратура за самолетни билети. Слава Богу, Специализираният углавен съд сподели, че действието е несъставомерно. Но какво става с престижа на индивида, единствено тъй като отстоява евроатлантическа позиция? ", сподели Атанас Славов (ДБ).
Реклама
Основните причини на ръководещите бяха, че профилираните съдилищата гледат дребен брой каузи от общ темперамент и че най-вече се занимават с предоставяне на позволения за прилагане на специфични разследващи средства (СРС) .

През цялото време дебатът беше съпроводен от подвиквания от място от депутати от ГЕРБ и от общи политически изявления от естрада, макар че планът се преглежда на второ четене и би следвало парламентаристите да беседват по съществото на текстовете.

В духа на общите изявления Александър Ненков (ГЕРБ) упрекна ръководещите, че водят институционална война против профилираното правораздаване, на което представители на " Продължаваме промяната " му отвърнаха, че война има, само че тя не е против експертите магистрати, а за правова страна.

" Много малко хора се вълнуват от тематиката, в която сте се фокусирали - фигурата на основния прокурор Иван Гешев. Закрийте профилираните структури, само че това не е промяна ", сподели Ненков.
Реклама
По-късно ръководещи и съпротива изпаднаха в спор какво тъкмо съставляват олигарсите. Според Анна Александрова с този план се вършат опити да се спасят представители на олигархични кръгове. Крум Зарков ѝ обясни какво значи олигарх - човек, който се е обогатил поради близостта си с властта. " Ако на някого е било повдигнато обвиняване за интервала 2009-2012 година с коя власт е бил непосредствен? ", попита Зарков.
Олигарси ли са някогашните министри на ГЕРБ
Впоследствие от ГЕРБ оповестиха, че преди основаването на спецсъда не е падал и косъм от главата на олигарсите. В отговор на тази констатация от " Демократична България " изброиха всички някогашни министри на ГЕРБ, които са попаднали под ударите на " бухалката " на спецправосъдието.

" Симеон Дянков, Даниел Митев, Трайчо Трайков, Николай Ненчев, Нено Димов - това ли са олигарсите в България. Специализираното правораздаване е образец за поръчково правораздаване - повдигат се обвинявания, откакто индивидът падне от власт, с едно изключение. По-голямата част бяха измислени обвинявания, поради това че отстояват някаква позиция - евроатлантическа, антируска и така нататък Последните година, две се сетиха, че в България има съветски шпиони и взеха да ги гонят в опит да вземат острия завой и да си спасят кожите ", сподели Атанас Славов. Четири от делата, изборени от него, завършиха дефинитивно с оправдателни присъди, като съдът разгласи повдигнатите обвинявания за несъставомерни, т.е. че става въпрос за дейния, които изобщо не са закононарушения. Делото против Нено Димов още е висящо.
Висящите каузи
След олигарсите от ГЕРБ се трансферираха на друга тематика - къде ще бъдат трансферирани висящите каузи след закриването на спецсъда. Дани Каназирева (ГЕРБ) напомни, че ще бъдат ориентирани към Софийския градски съд и попита дали там те ще приключат по-бързо. След като от залата се чу одобрителен отговор, тя попита: " Това ли е обичаният съд към този момент? ", а по-късно заключи, че в Софийски градски съд нямало задоволително зали за съвещанията на магистратите, което съгласно нея се явява сериозна процесуална спънка.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Компании 3 Икономика 1 Компании 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Компании Реклама
Последва още един мотив, употребен от прокуратурата през последните месеци. Изразител беше Анна Александрова (ГЕРБ), която нападна адвокатурата и сподели, че на съвещанието на Комисията по конституционни и правни въпроси юристи са защитавали плана, а те самите вземали пари от клиенти, които са част от олигархичните кръгове.

Крум Зарков ѝ отговори, че на съвещанието е участвал зам.-председател на Висшия адвокатски съвет (става дума за Ина Лулчева), който е показал позицията на адвокатурата.
От третия път
Специализираните съд и прокуратурата заработиха при започване на 2012 година, като самодейността за основаването им беше на първото държавно управление на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието се потвърди най-много в двойните си услуги - с отводите да се образуват досъдебни производства против представители на властта и с ролята на " бухалка " против съперниците й.

Закриването на спецструктурите беше един от главните задължения на ръководещите обединения, записан и в съдружното съглашение като една от незабавните ограничения, които трябваше да се изпълнят в първите три месеца от мандата.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
В неделя преди напрегнатия съдружен съвет поради обтегнатите връзки сред " ИТН " и останалите три обединения министър председателят Кирил Петков разяснява, че приемането на измененията в Закон за съдебната власт е от значително значение за ръководството.

До окончателното гласоподаване имаше опасения, че още веднъж закриването на профилираните структури може да не се състои. Причината беше, че на думи " ИТН " постоянно са заявили, че са " за " тези промени, само че в двата къси Народното събрание предходната година за приемането им не остана време, защото напредването им беше забавено.

Заседанието в Народното събрание продължава. Както в правната комисия, по този начин и в пленарната зала разногласия провокира и кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на профилираното наказателно правораздаване и изискванията и реда за тяхното преназначаване.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Полина Паунова

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР