Народното събрание не прие правна възможност за поставяне на автомати

...
Народното събрание не прие правна възможност за поставяне на автомати
Коментари Харесай

Депутатите не приеха възможност за вендинг машини за лекарства в селата

Народното заседание не одобри правна опция за слагане на автомати за продажба на медикаменти в обитаеми места, в които е открит дефицит на аптеки. Днес народните представители разгледаха и одобриха на първо четене един от двата законопроекта за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина, съобщи БГНЕС.

Първият законопроект за допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е импортиран от Костадин Костадинов от „ Възраждане “. С него се цели обезпечаването достъпа на популацията до лекарствени артикули във всички области, общини и обитаеми места и на работещи аптеки, в това число денонощни. В обитаемоте места, в които е открит дефицит на аптеки се основава правна опция да бъдат сложени автомати за продажба на лекарствени артикули, съгласно регулацията на настоящата нормативна уредба за тази съответна активност. Той бе отритнат в пленарна зала като “за ” гласоподава 1 народен представител от ГЕРБ-СДС, 36 депутати от “Възраждане ”, 12 депутати от Българска социалистическа партия и 9 депутати от Има Такъв Народ. “Против ” гласоподаваха 4 депутати от ПП-ДБ и 25 депутати от Движение за права и свободи. “Въздържал се ” гласоподаваха 2 депутати от ГЕРБ-СДС и 44 депутати от ПП-ДБ.

Вторият законопроект за изменение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина е импортиран от Лъчезар Иванов, Деница Сачева, Валери Лачовски и Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той цели повишение проследимостта на наличните количества лекарствени артикули на територията на страната от страна на държавните институции и основаване на опция за ограничение на съществуващите не положителни практики за нерегламентиран успореден експорт, който е установен в редица отчети на разнообразни държавни институции. Според вносителите с препоръчаните промени ще се сътвори опция за превъзмогване на съществуващите проблеми с лекарствоснабдяването на територията на страната, за понижаване броя на лекарствените артикули, които липсват на българския фармацевтичен пазар и ще подсигурява обезпечаването на своевременен достъп на българските жители до нужните им лекарствени артикули. Той беше подсилен единомислещо от 177 депутата.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР