Народното събрание изслуша служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев

...
Народното събрание изслуша служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев
Коментари Харесай

Полемика в парламента за това чия е вината за трагедията на границата

Народното заседание изслуша служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев за защитата по границата. Поводът беше убийството на граничния служител на реда Петър Бъчваров. Министърът сподели, че граничните служители на реда са прекомерно малко и че заплащат с телата си цената на това, че границата не е добре механически обезпечена.

Реалната обстановка знаят единствено служителите на реда, които всеки ден са на браздата. От Българска социалистическа партия мотивираха настояването си за чуване на Иван Демерджиев с възходящия миграционен напън, който съгласно Кристиан Вигенин е както забележим, по този начин и предвидим. Като аргументи той уточни две - обстановката в Афганистан и войната в Украйна, която е предизвикала продоволствена рецесия в Африка, а това породило икономическа миграция.

Според социалистите поредицата от произшествия могат да хвърлят сянка върху готовността ни за приемане в Шенген. Иван Демерджиев отговори, че проблемите са преди всичко с неналичието на задоволително гранични служители на реда, а по-късно и такива свързани с оборудването, техническите средства за защита и положението на оградата.

Бежанският напън стартира през 2013 година с войната в Сирия и тогава имаше пик, който по-късно утихна. През тази година обаче следим нов, освен това доста по-висок напън. През тази година предотвратените опити да се влезе в нашата страна до вчерашния 9 ноември са 143 477. За съпоставяне през цялата 2021 година те са били 40 000 или три пъти и половина по-малко. Анализите сочат, че най-вероятно през идната година ще станем очевидци на нов растеж, освен това е допустимо той да бъде два пъти по-голям от актуалната.

Пред депутатите Иван Демерджиев очерта три съществени казуса на границата, с чието решение се е захванал от първия ден във вътрешното министерство. Първият е, че през последните 10 години щатният състав на " Гранична " полиция е понижен с 1300 чиновници.

" Оттам нататък се установи липса на коли, които да обслужват територията - 30-километровата зона и цялата зона на отговорност. На трето място, пътищата, които обслужват - приграничната зона, 30-километровата, бяха в извънредно положение ", съобщи служебният министър на вътрешните работи.

Според Демерджиев взаимно с горските стопанства и регионалните шефове пътищата към този момент се ремонтират и колите няма да се чупят по тях. Има и стартирала социална поръчка за пазаруване на нови коли, която до пролетта би трябвало да завърши. Липсата на задоволително техническо съоръжение, по думите на Демерджиев, е различен проблем.

" За страдание, нашите гранични служители на реда пазят с телата си и заплащат с телата си цената на това, че границата не е добре механически обезпечена ", сподели още Демерджиев.

От общо 250 километра граница с механически средства за наблюдаване и засичане на придвижване би трябвало да се оборудват още 100 километра, освен това този сектор, който е най-пресечен и най-труден за защита. В останалата част техниката към този момент стартира да остарява и би трябвало да се обезпечи по-модерна. В Министерството на вътрешните работи са подхванали дейности за увеличението на щатния състав на " Гранична полиция " с 1260 чиновници.

" И на въпроса ви по кое време ще стане това, отговорът ми е, когато българското Народно заседание отпусне нужния финансов запас за тази активност ", посочи служебният вицепремиер Иван Демерджиев.

От Българска социалистическа партия упрекнаха служебния министър в прекачване на отговорност. Изслушването на Демерджиев стана мотив за следващ изострен спор за злоупотреби при построяването на оградата.

" Вие търсите отговорен, в случай че не е оградата, някой различен. Ако не е поддръжката, нещо друго. И аз мога да ви кажа кой е отговорен. Той стои в тази зала. Това е някогашният министър. Преди вас. От тази естрада ние говорихме часове наред, че поддръжката на оборудването не би трябвало да отива в Министерство на вътрешните работи. Да, обаче имаше едни 70 милиона от другата страна на нашето говорене и тя отиде там ", сподели депутатът Маноил Манев от ГЕРБ.

" От тук се произнесоха неистини - 70 милиона лв. за ограда. Не! Вие похарчихте от ГЕРБ и вашите присъдружни партии, когато бяхте на власт повече от 200 милиона лв. за построяването на оборудване, което пропуща и зайците, а не да препятства прекосяването на мигранти в нашата страна ", отговори на обвиняванията Бойко Рашков.

" Това преградно оборудване е кражбата на десетилетието. Защото там се откраднаха стотици милиони на българските жители ", означи Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България ".

" Разсипването на българската граница и това, което се случва с нея през днешния ден, е директна функционалност от бездействието, е некадърното ръководство на един човек, който вярно се припозна във всички неточности, които са направени ", акцентира Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

От Българска социалистическа партия припомниха, че сигнал до основния прокурор за злоупотреби при строителството на оградата са изпратили още през 2017 година. Днес още веднъж пращат сигнала, само че с запитване за какво няма резултат от следствието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР