Народното събрание единодуппно прекрати правомощията на Сотир Цацаров като председател

...
Народното събрание единодуппно прекрати правомощията на Сотир Цацаров като председател
Коментари Харесай

Депутатите единодушно прекратиха мандата на Цацаров в КПКОНПИ

Народното събрание единодуппно приключи пълномощията на Сотир Цацаров като ръководител на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), като оставката му влиза в действие от 1 март. Решението бе гласувано единомислещо с гласовете на 193-ма депутати.

Отстраняването на Цацаров от комисията бе една от първите цели на новите ръководещи, наред с непрекъснатите апели за оставка на основния прокурор Иван Гешев. Шефът на КПКОНПИ реши да си тръгне самичък, защото е наясно, че в Народното събрание има болшинство, което може да го смени при идните редакции на антикорупционния закон. Той подаде оставка през февруари, в деня преди ДАНС да разгласи отнемането на достъпа му до класифицирана информация.

Дебатът в Народното събрание продължи близо два часа и половина, като в ролята на главен бранител на Цацаров бе групата на ГЕРБ-СДС. Това е следващ стадий от комплицираните връзки на Цацаров с ГЕРБ. С поддръжката на Борисов той бе определен за основен прокурор през 2012 година, само че няколко месец по-късно ГЕРБ падна от власт. По време на мандата на кабинета “Орешарски “ цялатта огнева мощност на прокуратурата бе ориентирана против ГЕРБ, като най-вече пострада Цветан Цветанов, против който бяха формирани три каузи. Едно по едно те финишираха с неуспех, откакто се разбра, че Борисов се връща на власт.

Последва дълъг благополучен интервал в връзки сред Цацаров и ГЕРБ до рухването на третия кабинет на ГЕРБ. В последните два месеца КПКОНПИ внезапно си отвори очите за подозренията за корупция в общините на ГЕРБ. Цацаров бе един от най-хвалените магистрати във вестниците на Делян Пеевски и постоянно е бил защитаван от Движение за права и свободи. В сряда обаче Движение за права и свободи не го отбрани интензивно, а реши най-вече да мълчи.

Основният спор бе дали Цацаров да бъде изслушан, което бе поискано от ГЕРБ.

“Скрихте си под килима и решението за енергетиката, и решението за Цацаров, след това и правосъдната промяна ще скриете. Килимът ще се окаже стеснен ", сподели Тома Биков от ГЕРБ.

" Комисията на Цацаров направи повече светци в сравнение с Българската православна черква за 100 години. Проверяваните излязоха с ореал, макар данните за някои като да вземем за пример по закона " Магнитски ". Вярвам, че идната комисия ще има по-голяма успеваемост ", отговори Константин Бачийски от “Продължаваме смяната “.

Зам.-председателят на Народното събрание от " ИТН " Ива Митева сподели, че няма какво да се дебатира по подадена оставка, тъй като Народното събрание просто би трябвало да я одобри.

" След като му изтече мандатът като основен прокурор, Сотир Цацаров откри кей в тази комисия, тъй като ГЕРБ по този начин направи закона. Оставката е предупреден акт, след който бързо е належащо качествено законодателство и хора, които да го изпълнят със наличие ", сподели на собствен ред Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

" Сотир Цацаров сигурно знае доста неща и е хубаво да чуем какво има да ни каже. Аз пред човек, който е бил седем години основен прокурор и 3-4 години началник на КПКОНПИ, имам почит ", сподели Радомир Чолаков (ГЕРБ-СДС).

Председателят на групата на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров изясни, че с оставката на Цацаров се поставя завършек на един от най-ярките знаци на превзетата страна. " Надявам се господин Гешев да вземе мотив от своя наставник и да можем да обсъждаме и неговата оставка ", сподели Гюров.

" КПКОНПИ се трансформира в една бухалка. Примерите са безчет. Всички български жители имат чувство за безотговорност. Мафията си има страна ", добави Михал Камбарев от " Продължаваме промяната ". От групата на Политическа партия показаха вяра Цацаров да остане като предпазен очевидец и да опише каквото знае.

" Корупцията е проблем на ръководещите. Вие управлявате с ония момчета там, които наподобяват на обслужващ личен състав, а не на депутати ", сподели Маноил Манов от ГЕРБ-СДС. В отговор Явор Божанков (БСП) му сподели, че знае кой наподобява на “Кунг фу Панда”, само че няма да го каже. През предходната година звездата на Манов в обществените мрежи изгря с едни фотоси, на които се правеше на каратист.

Божанков добави, че ГЕРБ са изключително чувствителни по тези тематики, тъй като единствено прокуратурата и антикорупционната комисия ги държат на повърхността. “Чувствителността по този спор издава едно подозрително терзание ", сподели той.

Движение за права и свободи се обаждаше, доколкото от ръководещите взеха решение да припомнят за Топлоелектрическа централа “Варна “ и Делян Пеевски. " За да можете вие тук да говорите за народна власт, господин Доган е лежал в пандиза. Буквите Движение за права и свободи не са лъжица за вашата уста ", сподели Хасан Адемов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР