Народното събрание е възложило на Икономическия и социален съвет (ИСС)

...
Народното събрание е възложило на Икономическия и социален съвет (ИСС)
Коментари Харесай

Работещите бедни в България са 22% от всички

Народното заседание е упълномощило на Икономическия и обществен съвет (ИСС) да направи разбор на аргументите, факторите и трендовете за съществуването и обсега на групата на така наречен работещи небогати. Ще бъдат дадени рекомендации и оферти за законодателни промени за ограничението на това събитие. Това бе обявено по време на днешното съвещание на Комисията по труда, обществената и демографската политика в Народното събрание, предава Българска телеграфна агенция.

По данни на Националния статистически институт близо 22% са работещите небогати към края на 2022 година, като по-голям е процентът на дамите, сподели ръководителят на ИСС Зорница Русинова. Тя смята, че анализът ще показа по-реалистична от досегашната картина за профила на тази група от обществото. Може би обсегът би трябвало да включва и ясна обществена демографска характерност на работещите небогати, на вида претовареност, с цел да се види по какъв начин да се създадат обособените профили, разбивки по пол и възраст, уточни Русинова. 

Това е проблем за България, тъй като сме с най-лошите индикатори що се отнася за бедността в Европейския съюз. Това е навременна тематика, разяснява депутатът Георги Гьоков („ Българска социалистическа партия за България “). По думите му анализът би трябвало на първо време да дефинира кои са тъкмо групите, които са евентуално безработни небогати.

Когато беше предоставен този разбор, концепцията по-скоро беше да се концентрираме върху аспекта на труда при работещите небогати и в частта „ труд “ да се изследват факторите на ниското трудово заплащане – дали повода се дължи на ниска степен на подготовка и дефицит на избрани умения, на здравословно положение, неприятна дисциплинираност, на организацията на труда и определението на компании, дали има наклонност за поддържане на ниски работни заплати и други, разяснява ръководителят на отрасловата парламентарна комисия Деница Сачева (ГЕРБ-СДС).  

Проблемът не е в неналичието на изясненост за работещите небогати, главната неизясненост е за провежданата политика по приходите, както и на стратегиите за претовареност и образования, смята Иван Предов („ ИТН “). Само покачването на минималната работна заплата не може да реши казуса с работещите небогати в дълготраен проект, уточни той.

Според Георги Георгиев („ Възраждане “) анализът би трябвало да засегне и въпроса за груповото трудово договаряне, като сподели, че е забавно да се види доколко тази опция я има в частния бранш.

Очаква се отчетът да се изготви в границите на първото полугодие на актуалната година. Директивата за минималната работна заплата би трябвало да се транспонира до края на годината, подсети в края на съвещанието Русинова. И благодари на депутатите за градивната среща. ИСС ще направи и разбор за пенсионната система. 
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР