Народно читалище Отец Паисий - 1927 г. в радомирското село

...
Народно читалище Отец Паисий - 1927 г. в радомирското село
Коментари Харесай

Серия от благотворителни инициативи подготвя читалището в радомирското село Извор

Народно читалище " Отец Паисий - 1927 година " в радомирското село Извор провежда благотворителен базар и концерт. Целта на самодейността е набирането на средства за ремонт на покрива и гримьорните на киносалона, който е най-големият в общината с 240 седящи места, съобщи секретарят на културната институция Димитрина Мирчева, представена от Българска телеграфна агенция.

Сградата на читалището в селото е формирана от две елементи - висока и ниска. Първата, в която се намира киносалонът, е неизползваема поради непрекъснати течове и влага. В момента активността е съсредоточена най-вече в ниското крило, където се намират библиотеката и репетиционните зали. За последно ремонт на покрива на киносалона е юридически преди шестнайсет години.

Все още не е направена точна количествено-стойностна сметка на ремонтните действия, само че след оглед на експерти е открито, че нужната сума ще възлезе на към 60 000 лева Един от хората, който и сега поставя безплатен труд и старания по проучване на постройката, е строителният инженер Чавдар Стоянов. Той, дружно с сътрудници геодезисти и архитекти, е изготвил цялостната техническа документи на зданието, с която в бъдеще може да се кандидатства по разнообразни стратегии с европейско финансиране.

Други локални поданици също са станали част от акцията по набирането на средства и интензивно спомагат. Сред тях е Орлин Градевски, който е уредник на първия онлайн " Фестивал на положителното ". Той ще протече в границите на шест дни от 18 до 23 септември, а записалите се в него би трябвало да заплатят такса присъединяване. Средствата ще отидат за идеята. В онлайн фестивала, ориентиран към личностно развиване, мотивация и самоусъвършенстване, са поканени за присъединяване одобрени и сполучливи лектори с богата експертиза.

Градевски оказва цялостно подпомагане и по набиране на продукти за благотворителния базар, който ще се състои на 23 септември от 18:00 ч. пред постройката на читалището в Извор. По негова концепция, още веднъж онлайн, е проведена акция за дарения, в която досега са се отзовали създатели, майстори и занаятчии от страната. Водят се договаряния и с създатели на книжни издания.

Мирчева посочи, че набирането на предмети за продажба в базара продължава и все още, а всеки който желае може да изпрати ръчно направени от него творения или предмети на адреса на читалището. 
На базара ще бъдат поканени и представители на локалния бизнес, които също желаят да поддържат самодейността.

Кампанията ще бъде маркирана с фолклорен концерт с присъединяване на националните реализатори Димана Боянова, Пирина Христова, Виктор Джоргов, Димитър Лукарски. На откритата сцена ще се изявят още самодейните колективи от селото и региона.

Читалището в Извор е учредено в далечната 1927 година Новата постройка, в която се обитава и досега, е открита през 1980 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР