Народният театър се намира в най-тежкото си състояние, даде диагнозата

...
Народният театър се намира в най-тежкото си състояние, даде диагнозата
Коментари Харесай

Минеков: Ще са нужни години, за да бъде излекуван Народният театър

Народният спектакъл се намира в най-тежкото си положение, даде диагнозата си пред БНР служебният министър на културата проф. Велислав Минеков.

Той заявява, че постоянно ще е на страната на създателите в театъра. Според него главната вреда е, че тази интервенция при артистите докара до тяхното разцепление:

" Това е колектив, който работи дружно. Това не е спектакъл за моноспектакли. Те работят всички дружно – от осветителя до последния актьор, техници, шивачки – всички са дружно. Това е безспорен потрес, който няма да бъде оздравял просто с уволнението на Василев. Затова ще са нужни години ".

" Мисля, че шеф, който желае от чиновниците да се подпишат в негова отбрана, е събитие, което е извънредно унизително за самия шеф ", разяснява проф. Минеков в изявление за предаването " Неделя 150 ". Според него задачата е да се насочи целия проблем отвън театъра.

" Има напън. Има редица експерти, които са били принудени да изоставен – някои от тях с малко обезщетение. Сред тях има експерти, които за жалост няма и да се върнат. Имало е също едно разтрошаване на врата по поръчка дали на шеф, дали на пиар, което е доста загадъчно ", уточни служебният министър на културата.

би могъл да преодолее остатъците от културата на пасивна експанзия
Според него в основата е моралният въпрос дали Велислава Кръстева ще си подаде оставката:

" Василев (бел.ред. шефът на Народния спектакъл Васил Василев) не е самоуверен човек. Той в никакъв случай не би се опитал да помоли някой да напусне или да направи каквито и да било действия за това овакантяване. Лицата са 2. Едната е уволнената от мен, дисциплинарно предходната година, госпожа Стефова, която той назначи на странния пост основен секретар. В момента всичките тези подписки и събрания се водят от нея.

Има безспорна шпиономания, телефоните би трябвало да се оставят извън, би трябвало да се подпишат всички вътре в сградата… Атмосферата в действителност е ужасна. Тук някой самичък и непринудено би трябвало да напусне. А може би лицата, които би трябвало да изоставен, са към този момент трима. На този кантар, на който стои назначеният за шеф служител плюс тези две госпожи – от другата страна стоят лица, които са имена и които, в случай че отсъстват от театъра, това ще аргументи финансови вреди на театъра ".

Проф. Минеков акцентира, че при него е пристигнала подписка от над 3000 души в отбрана на Александър Морфов, които изясняват какво би трябвало да се случи в театъра.

За абсурда в Народния спектакъл министърът акцентира, че няма нищо общо:  " Нито съм писал по порти, нито аз съм избирал пиарките вътре и основните му секретарки.

За страдание, първо беше едно извънредно подмолно държание с едно доста тежко изявление във вестник с противен адрес, с наименуване на разположение, което е направило закононарушение, че това е етнически проблем – не знам за какво е подобен. Един месец се мълча. За един месец станаха чудеса. Този скандал можеше въобще да не излезе на сцената на Народния спектакъл. Той можеше да бъде решен в половин час, без никой да разбере ".

На изявлението на Тома Биков от ГЕРБ, който сподели, че " проф. Минеков би трябвало да се скрие ", тъй като е назначил себе си за началник на УС на Фонд " 13 века България ", а Татяна Дончева за член на управата, проф. Минеков отговори:

" Г-н Биков не познава закона. Първо да прочете закона и да види кой кого назначава, по какъв метод, за какъв интервал и по-късно да се изкаже още един път. Аз не назначавам никого, без значение какъв е той, нито себе си даже. Аз съм задължен да бъда началник на УС до последния си ден като министър на културата. Следващият министър ще бъде също ръководител на УС. А Татяна Дончева - като доста мощен правист и човек с отношение към националната просвета, та даже и като оркестрант – тя е свирила с едни от най-известните имена в света ".

Проф. Минеков акцентира, че наличието на Татяна Дончева в Зала " България " е извънредно постоянно:

" Там няма да видите народен представител, няма да видите Биков, няма да видите Борисов в никакъв случай. Това е една малко странна компания, която е част от върха на нашата интелектуална класа ".
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР