Народният представител на АБВ Владимир Маринов, в качеството си на

...
Народният представител на АБВ Владимир Маринов, в качеството си на
Коментари Харесай

Владимир Маринов пита за обещания азерски газ от 1 юли: Как, къде и колко ще струва?

Народният представител на АБВ Владимир Маринов, в качеството си на член на краткотрайната парламентарна комисия за събитията, довели до прекъсване на природния газ от „ Газпром “, изрази подозрение по анонса на премиера, че България ще получава на ниска цена газ от Азербайджан от 1 юли по връзката Комотини-Стара Загора.

Той е изискал цялата документи по контракта и анексите към него, както и кореспонденцията с азерската страна. Целта е да се разбере има ли анекс към контракта, където да е регламентирана друга точка за присъединение, друга от Комотини-Стара Загора. Маринов изясни, че в случай че е контрактувана друга точка за присъединение, то цената на азерската доставка ще е доста по-висока от към този момент контрактуваната.

„ Както знаем газопроводът (Комотини-Стара Загора) не е подготвен физически. Там има и доста въпроси, свързани с въвеждането му в употреба, с пробите, с акт 15, акт 16. Т.е. той даже и да е подготвен физически, има чисто нормативни периоди, които не виждаме по какъв начин до 1 юли могат да бъдат преодолени и по газопровода от 1 юли да потече газ “.

Владимир Маринов още веднъж означи неналичието на каквато и да е изясненост по прословутите два танкера с американски полутечен газ, контрактувани от премиера в Съединени американски щати – нито с каква глоба са водени договаряния, както и кой с кого е подписал контракт, в случай че има подобен, нито къде ще е точката на разтоварване, нито точката на вход на българската газопреносна мрежа.

Председателят на АБВ Румен Петков подчертава върху грубото тъпчене на нормативната уредба от страна на Министерството на енергетиката и КЕВР, които държаха потребителите на газ в незнание за неговата цена близо половин месец.

„ Всеки месец цената на природния газ се афишира на първо число на месеца. За отиващия си месец КЕВР го разгласи на 13-то число вечерта, което докара до това стопанската система и бита да употребяват газ, без да знаят каква ще бъде цената и какво ще бъде платено за хляба, за производството на торове, за стъкларските и така нататък “.

Петков разяснява още веднъж и междуинституционалния безпорядък, където на 27-и април енергийният министър Александър Николов съобщи, че страната ни е подсигурила различни количества за „ задоволително обозрим интервал. “ А на 10 май министър председателят Петков обявяви за въпросните два танкера от Съединени американски щати.

„ Трябва да има явен обществен отговор, при големия напън, при срутва на цените на втечнения газ, по каква процедура е определена компанията снабдител, на каква цена ще ги платим “, акцентира ръководителят на АБВ.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР