Народните представителите приеха проект на решение ускоряване процеса на обновяване

...
Народните представителите приеха проект на решение ускоряване процеса на обновяване
Коментари Харесай

България ще ускори процеса по обновяване на оръжейните запаси

Народните представителите одобриха план на решение ускорение процеса на възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерството на защитата, съобщи кореспондент на " Фокус ". 

То бе подкрепено със 163 гласа " за ", 54 " срещу " и нито един с " въздържал се ".

Решението бе включено като точка първа от дневния ред на днешното съвещание. В началото на парламентарния ден ръководителя на 49-ото Народно заседание направи разбъркване на програмата и в дневния ред бяха включени няколко изключителни точки. Редом с първата, депутатите ще прегледат план на решение по отношение на опцията министърът на енергетиката или негов заместител да беседват с украинските си сътрудници за продажба на оборудването на АЕЦ " Белене " на Украйна. Включена е и декларацията за поддръжка на България за Украйна за участие в НАТО. Тя бе призната във вторник на съвещание на Комисията по външна политика. 

В хода на дебатите от ПГ на " Възраждане " и Българска социалистическа партия разкритикуваха решението. 

Николай Дренчев от " Възраждане " съобщи, че всичко това се прави за задоволяването на потребностите на Украйна. 

" Предлага ни се да подпишем индулгенция, тъй че всичко каквото има в складовете – всевъзможни калибри, всевъзможни потребности на Украйна да бъдат задоволени от нашите муниции и да бъдат изпратени на Украйна. Това е безумно и е посягане по отношение на българската войска ", съобщи Дренчев.

Атанас Зафиров от Българска социалистическа партия изрази позиция, че това съгласно него е един чисто политически акт, който не съгласуван с потенциала на военнопромишлените комплекси на страната. 

" Самите вносители са безусловно наясно, че това е един чисто политически акт, който няма никаква практическа изгода и никаква обосновка. Никакви детайлни пояснения не бяха дадени, няма никакъв обновен график. Ние не сме срещу процеса на възобновяване на боеприпасите, само че сме изрично срещу цялостното изпразване на складовете, което следва ", съобщи той.

Манол Пейков от ПП-ДБ се обърна към преждеговорившите с думите, че " Украйна е България и България е Украйна ". Той обърна внимание, че в случай че Русия завоюва войната " България е последваща ". 

Йордан Иванов от ПП-ДБ пък се обърна към депутатите от " Възраждане " и Българска социалистическа партия с въпроса къде са видели в текста на решението нещо обвързвано с Украйна. Той уточни, че в текста се приказва само за възобновяване на запасите на страната.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС обясни, че договорите са сключвани в интервала април-юни 2022-ра година по времето на Корнелия Нинова като министър на стопанската система, която е била принципал на военнопромишления комплекс. Той увери, че процесът по рационализация не значи изпразване на складовете на България.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ изясни, че в страната има муниции от 70-те години, чиято отминалост е изтекла. Той изясни, че снарядите ще бъдат дадени на ВМЗ-Сопот, а оттова те ще продължат процеса. Мирчев изясни, че страната ни може да излезе на огромна облага от продажбата на боеприпасите поради повишената цена.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР