Народните представители ще проведат в четвъртък повторно гласуване на оспорените

...
Народните представители ще проведат в четвъртък повторно гласуване на оспорените
Коментари Харесай

Депутатите разглеждат ветото на Радев за ЗСВ и отлагането на премахване на дерогацията

Народните представители ще проведат в четвъртък наново гласоподаване на оспорените разпореждания от Закона за изменение и допълнение на Закона за правосъдната власт, върху които президентът наложи несъгласие.

Депутатите ще гласоподават и отсрочване на премахването на дерогацията на “Лукойл ” с една година, съобщи БГНЕС.

Промените в закона за правосъдната власт бяха признати от Народното събрание на 2 юни 2023 година, само че след това бяха върнати за ново разискване с Указ на президента Румен Радев. Приетите промени, които Радев оспори плануват, че до 6 месеца народните представители би трябвало да изберат напълно нов състав на Висшия правосъден съвет, чийто мандат изтече предишния октомври, както и плануват основаването на специфична система за инцидентен избор на съдията, който ще проверява основния прокурор и неговите заместници.

Освен гласоподаване на ветото на президента депутатите ще гласоподават на първо четене промени в Закона за отбрана на лицата, подаващи сигнали или обществено оповестяващи информация за нарушавания, както и ще проведат второ гласоподаване на измененията в Закона за правосъдната власт.

Народните представители ще проведат и второ гласоподаване на измененията в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Комисията по икономическа политика и нововъведения към Народно събрание към този момент одобри на второ четене измененията в законопроекта и взеха решение да бъде назначен необикновен търговски шеф в Лукойл, който да е виновен пред Народното събрание и следен от него, само че също така и да отложим отпадането на дерогацията с една година. Предстои да забележим дали това решение ще срещне поддръжка в пленарната зала.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР