Народните представители приеха Проекта на решение за промяна в състава

...
Народните представители приеха Проекта на решение за промяна в състава
Коментари Харесай

Делян Пеевски бе избран за член на Комисията по конституционни въпроси

Народните представители одобриха Проекта на решение за смяна в състава на Комисията по конституционни въпроси, импортиран от Мустафа Карадайъ. Депутатите одобриха предлагането на водача на Движение за права и свободи депутатът Делян Пеевски да бъде определен за член на комисията, а Гюнер Ахмед да бъде освободен. Предложението се одобри с гласовете на 110 депутати, съобщи кореспондент на БГНЕС.

При първото гласоподаване " за " гласоподаваха 65 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от Движение за права и свободи и 11 депутати от Има Такъв Народ, " срещу " гласоподаваха 48 депутати от ПП-ДБ и 16 депутати от Българска социалистическа партия, а " въздържал се " гласоподаваха 10 депутати от ПП-ДБ.

При прегласуването " за " гласоподаваха 64 депутати от ГЕРБ-СДС, 34 депутати от Движение за права и свободи и 11 депутати от Има Такъв Народ, " срещу " гласоподаваха 50 депутати от ПП-ДБ, 1 народен представител от ГЕРБ-СДС и 16 депутати от Българска социалистическа партия, а " въздържал се " гласоподаваха 8 депутати от ПП-ДБ. В гласуването ПГ на " Възраждане " не взе участие, а тъкмо след гласуването пристрастеностите в зала се нажежиха и депутати от ПП-ДБ и от " Възраждане " се събраха на парламентарната естрада. Председателят на Народно събрание даде 20-минутна отмора, с цел да може да се охладят пристрастеностите.

По време на дебата от " Възраждане " приканиха за неприкритост от страна на новите ръководещи, от ПП-ДБ споделиха, че няма да поддържат предлагането, Има Такъв Народ иронично приканиха предлагането да се поддържа, ГЕРБ-СДС подсети по какъв начин се избира съставът на комисии, а от Българска социалистическа партия обявиха, че с тях не са водени диалози за конституционно болшинство.

Цончо Ганев от " Възраждане " сподели, че няма нищо неприятно и нищо неправилно Движение за права и свободи в лицето на Пеевски да желаят това, което им се поставя. " Искат си да си платите това, че ще ви поддържат и това, че има държавно управление и ще променяте конституцията дружно с тях и с помощта на тях с техни оферти. Време е да застанете с лицата си, да застанете тук и да кажете: сгрешихме, не бяхме прави по отношение на Пеевски и няма нищо неприятно той да е в тази комисия и дори ще го предлагаме за началник на ДАНС. Това е намерено ", акцентира той.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ уточни, че право на всяка парламентарна група е да предлага който желае за член на комисия. Той прикани " Възраждане " да поддържат това предложение и им предложи да си показват хубостта на момента: " Представете си Христо Иванов и Делян Пеевски в една комисия и двамата са адвокати, представете си бъдещето, в което те ще са дружно ", означи той.

Десислава Атанасова от ГЕРБ пък напомни, че въпросът с номинираните народни представители от разнообразни парламентарни групи в сформира на комисии не стои за първи път в пленарна зала. " Прецедент беше, че тъкмо вашата парламентарна група тогава в 46-тото Народно събрание оспори номинацията на народни представители от ГЕРБ-СДС и за първи път може би в новата демократична история на Народно събрание те не бяха определени за членове на комисия, тъй като моралните съдници по този начин са решили ", отвърна тя на Йорданов.

Христо Иванов от ПП-ДБ дефинира Комисията по конституционни въпроси като " особена ". " След 6 избора видяхме едно нещо - събирането на гласове в Народното събрание в тази социална атмосфера все по-малко създава доверие. Възможността конституционната комисия да създаде доверие е извънредно нежна ", сподели той и посочи, че би трябвало да гледат състава на тази комисия по по-различен метод, в сравнение с гледат на другите комисии. Иванов уточни, че той не е част от тази комисия и добави, че той и неговата парламентарна група няма да поддържат предлагането Пеевски да стане член на комисията.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова съобщи, че те са доброжелателна и държавнически виновна партия. " Тази наша праволинейност и доброжелателност беше злоупотребена от Борисов. С нас до този миг никой не е водил диалози за конституционно болшинство. Българска социалистическа партия няма да ви бъде патерица и във вашите подмолни заигравки няма да взе участие ", акцентира тя и добави, че когато имат какво да кажат ще го създадат обществено. " Нито сме взели участие в договаряния за министри и министерства, нито за конституционно болшинство ", сподели още Нинова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР