Народните представители приеха окончателни промени в Закона за концесиите. Промените

...
Народните представители приеха окончателни промени в Закона за концесиите. Промените
Коментари Харесай

Депутатите одобриха още промени при концесиите

Народните представители одобриха дефинитивни промени в Закона за концесиите. Промените бяха гласувани в две пленарни съвещания. Вчера депутатите взеха решение срокът на концесиите да не е по-дълъг от 35 години. С признатите промени през днешния ден, когато възникне непредвидено събитие, концесионният контракт може да се промени, в случай че това не води до увеличение на първичната стойност на концесията с повече от 50% и до удължение на периода с повече от 1/3 от избрания.

При нужда от осъществяване на в допълнение строителство от концесионера договорът също ще може да се промени. Допълнително предоставеното строителство не може да води до увеличение на първичната стойност на концесията с повече от 50%.

Според измененията нереален е концесионен контракт, подписан без извършена процедура за установяване на концесионер и когато макар наложено прекъсване на процедурата са осъществени дейности по процедурата, оповестява " Фокус ".

Депутатите направиха промени и в Закона за предпазените територии. Те взеха решение при концесия за предпазена територия - изключителна държавна благосъстоятелност, 50% от паричните приходи от концесионни хонорари да се превеждат от съответното министерство или на общината. Когато концесионната територия е допълнително от една община, сумата се разпределя съразмерно.

Според окончателните промени широчината на прилежащата акватория, включена в обекта на концесия за морски плаж, не може да бъде повече от 200 м. Срокът на концесията за морски плаж, без значение дали е със или без трансграничен интерес по смисъла на Закона за концесиите, е до 20 години. Когато възлагането, надлежно даването на концесия за морски плаж завърши след 31 април на съответната година, концесионният контракт влиза в действие на първи януари идната година. С промените на концесионера на морски плаж се разпорежда да обезпечава водното избавяне, обезопасяването на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Той е длъжен и да дава плажни услуги при изискванията на концесионния контракт. Концесионерът би трябвало обезпечава свободен и безвъзмезден достъп на морския плаж и слага указателни табели със схеми на обособените зони и изискванията на концесията.

Депутатите взеха решение, че морските плажове в предпазените територии, както и морските плажове за природосъобразен туризъм, да не може да се разпореждат на концесия или да се отдават чартърен.

Законът влиза в действие до 1 месец след обнародването му в Държавен вестник. Сключените до влизането в действие на закона концесионни контракти резервират действието си и се извършват в сходство с контрактуваните условия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР