Народните представители приеха на първо гласуване три законопроекта за изменения

...
Народните представители приеха на първо гласуване три законопроекта за изменения
Коментари Харесай

На първо четене приеха три законопроекта за българското гражданство

Народните представители одобриха на първо гласоподаване три законопроекта за промени на Закона за българското поданство. Предлагат се редица промени, измежду които придобиване на българско поданство посредством натурализация, както и лицата получили българско поданство да получават съответния документ на публична гала и решението да се обнародва в " Държавен вестник.

Първият законопроект е импортиран от Радомир Чолаков и с него се цели да се запълни празнина в Закона за българското поданство. Предлага се всички укази, с които се дава, възвръща, освобождава или лишава от българско поданство да се обнародват в „ Държавен вестник “, като по този метод ще се даде опция обществото да бъде осведомено. Предвижда се и лицата, придобили българско поданство, да получават удостоверенията на специфична публична гала.

Вторият законопроект е импортиран от Костадин Костадинов и група народни представители и с него се цели да се уточни правната уредба, регулираща придобиването на българско поданство посредством натурализация. Със законопроекта се предлага да се вкара условие за чисто правосъдно минало на претендента за българско поданство освен в Република България, само че и в страната му на генезис, респективно в страната на престояване. Предлага се редуциране на периода за показване на документите за освобождение от друго поданство, както и уеднаквяване на изискванията за придобиване на българско поданство при подписване на брак с български жител, като се вкарва условие за тригодишен период на общуване, който да бъде използван във всички случаи и при съществуването на данни, че бракът е мним, българското поданство да се лишава. Предвижда се отпадане на условието при кандидатстване за българско поданство на съображение български генезис възходящият родственик от български генезис да е умрял като български жител. Въвежда се като наложително изискване за всички случаи на натурализация владеенето на българския език и се уточни опцията за приемане на българско поданство при интерес за Република България или когато лицето има особени заслуги към нея.

Предлага се отводът от българско поданство да се позволява единствено в случай че лицето е погасило всичките си обществени отговорности към Република България и се вкарва условие претендентът за българско поданство по натурализация да дава отговор на законовите условия и все още на издаване на указа за българско поданство.

Третият законопроект е импортиран от Николай Алгафари и група народни представители и с него се основава опция за придобиване на българско поданство по натурализация, когато лицето е подало молба за освобождение от досегашното си поданство, само че не е допустимо да се освободи от него по аргументи, за които не дава отговор. Вносителите прецизират, че това са лица, които по принцип имат право да получат българско поданство, само че е належащо да се освободят от другото поданство, което имат.

„ Всички жители от страни като Сирия,Куба, Ливан, Украйна, Русия и Ирак със статут на непрекъснато пребиваващи в нашата страна, плащащи налози в България, ще могат да получат българско поданство след окончателното приемане на поправките. Това важи и за хората от тези страни, които са лекари, инженери, IT-специалисти, търговци и спортисти “, написа националният представител от ГЕРБ Николай Алгарфари.

Той благодари на всички сътрудници, които помогнаха несправедливостта по отношение на хората от тези страни и по отношение на техните деца да бъде поправена.

„ Разочарован съм, че Българска социалистическа партия се въздържаха от поддръжка. Но не съм по никакъв начин сюрпризиран, че Руди Гела гласоподава „ срещу “, доказвайки за следващ път, че е зложелател на демокрацията “, добави Алгафари.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР