Народните представители от Възраждане Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги

...
Народните представители от Възраждане Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги
Коментари Харесай

„Възраждане“: Ако не увеличим заплатите на непедагогическия персонал в детските градини, скоро няма да има кой да се грижи за децата

Народните представители от „ Възраждане " Димитър Гюрев, Ивайло Папов и Георги Георгиев през вчерашния ден внесоха предложение за промени в бюджета сред първо и второ четене, които касаят нарастване на заплатите на непедагогическия личен състав в детските градини, които са с общинско финансиране.

„ Нашето предлагането е средствата, отделени за тях да бъдат увеличени с 50 млн. лева, което е сред 10% и 15% растеж на заплатите. Парите ще дойдат от предопределените за финансови разноски суми, част от които всяка година остават неусвоени. ", сподели националният представител Ивайло Папов по време на разискване на Комисия.

Заплатите на непедагогическия личен състав в детските градини сензитивно изостават от тези на учителите.

„ Тези чиновници с изключение на доста натоварени, са и хората, които се грижат целодневно за най-малките деца. Поради ниското заплащане, позициите са все по-неатрактивни за младежите, без значение дали става дума за „ помощник-възпитател ", „ хазаин ", „ касиер " или „ счетоводител ". По тази причина и междинната възраст на заетите в тази сфера непрестанно пораства. Ако приходите на тези чиновници не се покачват поетапно, до момента в който не доближат междинни за страната равнища, има действителна заплаха в не далечно бъдеще да се надигнем пред угрозата да има дефицит на искащи за тези позиции. Изключително значимо е за хората, които дават отговор за грижата нашите деца, да бъдат основани нужните условия, а едно от главните е равнището на работната заплата. ", сподели още Ивайло Папов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР