Народните представители не подкрепиха кандидатурата на проф. Жени Стайкова за

...
Народните представители не подкрепиха кандидатурата на проф. Жени Стайкова за
Коментари Харесай

НЗОК остана без нов шеф, само 59 депутати подкрепиха кандидата на БСП, от Възраждане удариха рамо на Нинова

Народните представители не поддържаха кандидатурата на проф. Жени Стайкова за шеф на Националната здравноосигурителна каса. Тя беше издигната от Българска социалистическа партия и е учител в Медицинския университет с дълготраен опит. Кандидатурата й получи поддръжката на 59 депутати. След като в 48-то Народно заседание депутатите освободиха шефа Петко Салчев, подуправителката Йорданка Пенкова остана краткотрайно ръководеща институцията. След решението на народните представители в 49-тото Народно заседание, Пенкова ще продължи да управлява НЗОК, съобщи кореспондент на БГНЕС.

От ГЕРБ-СДС гласоподаваха 62 депутати (13 " срещу " и 49 " въздържали се " ), от ПП-ДБ гласоподаваха 59 депутати ( 3 " срещу " и 56 " въздържали се " ), от " Възраждане " гласоподаваха 36 депутати (35 " за " и 1 " срещу " ), от Движение за права и свободи гласоподаваха 31 депутати (31 " въздържали се " ), от Българска социалистическа партия гласоподаваха 23 депутати (23 " за " ), от Има Такъв Народ гласоподаваха 11 депутати (11 " въздържали се " ), а самостоятелният народен представител Радостин Василев гласоподава " за ".

По време на чуването си в пленарна зала проф. Жени Стайкова уточни, че за нея приоритет е профилактиката, тъй като съгласно нея вложените средства в нея дават по-добри резултати. " Мисля, че би трябвало да се даде приоритет на болничната и общо профилираната здравна помощ ", сподели тя и добави, че във връзка с този приоритет има консенсус. Тя разяснява и другите значими цели за нея и още веднъж акцентира, че по тях има цели. " Прозрачността, разбора и завършването на осведомителната система, тъй че да бъдат лимитирани злоупотребите в НЗОК. Другото, което би трябвало да се направи и има консенсус е да се понижат средствата, които се дават за медикаменти ", изясни тя.

Тошко Йорданов от Има Такъв Народ подлага на критика, че ръководещото болшинство не се е схванало кого да издигне за претендент. " Те не знаят какво желаят. Задвижиха една процедура, която не знаят по какъв начин да завършат ", счита той.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също подлага на критика, тъй като спор в залата липсваше. Тя прикани народните представители да поддържат проф. Жени Стайкова, тъй като съгласно Нинова е най-хубавият претендент, само че и също така означи, че очевидно тя е добра кандидатура, тъй като ръководещото болшинство не взе участие в дебата. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР