Народни рецепти за борба с листни въшки – листните въшки

...
Народни рецепти за борба с листни въшки – листните въшки
Коментари Харесай

Народни рецепти за борба с листни въшки – как да се отървем от тях

Народни предписания за битка с листни въшки – листните въшки се заселват върху всевъзможни растения – от стайни цветя до овошки и зеленчуци. През сезона колония от инсекти може да аргументи съществени вреди както на самите растения, по този начин и на бъдещата годишна продукция. Следователно против вредителите се употребява цялостен набор от безвредни средства.

Понастоящем са известни повече от 4 хиляди типа листни въшки, от които почти хиляда живеят в Европа. Това насекомо, с невъздържан вкус, носи рискови вируси и предизвика развиването на аномалии в растенията.

Листните въшки се развъждат доста бързо и окупират растенията за няколко дни. Краставиците, зелето, бобовите и тиквените култури са изключително наранени от нашествието им. Младите издънки забавят растежа, образуването на плодове понижава, растенията изсъхват и умират. Повечето начинаещи градинари стартират да питат по-опитните “ по какъв начин да унищожим листни въшки “?

Методи за битка с листни въшки

Има много способи за справяне с листните въшки. Въпреки това, не всички от тях са безвредни за растенията и хората. Защото в случай че отидете в агроаптеката, незабавно ще ви предложат Актара, Тепеки, Моспилан, Би-58 и така нататък.

Но както знаем, тези препарати имат много нездравословни странични резултати. Затова преди всичко би трябвало да се ползват способи, които не вредят на околната среда. Освен това е желателно, когато ги употребявате, да не е належащо да чакате карантинен интервал преди прибиране на реколтата.

Трябва да се означи, че привличането на птици или потребни инсекти към градината се употребява единствено за предварителна защита, а не за надзор на вредителите. Калинките и златоочиците не могат да се оправят с огромните колонии от листни въшки. Те са ефикасни против по-малочислен брой неприятели.

Някои градинари поучават да засадите в лехите ароматни цветя и билки – копър , невен , мента . Тези растения обаче също са податливи на офанзива на листните въшки, тъй че не могат да служат като 100% отбрана. Предлагаме да обърнете внимание на безвредните национални предписания за битка с листни въшки , които в действителност работят.

Как да се отървем от листни въшки с домакински препарат

Листните въшки имат доста естествени врагове: калинки, златоочици, бръмбари бегачи, ухолазки

Листната въшка се храни със сок най-вече от млади листа и клони, защото не е в положение да пробие твърди листа с хоботчето си. Ако третираме младите растения с нападателни химикали, рискуваме да повредим нежните издънки. Ето за какво е по-добре да се обърнете към изпитани във времето национални способи за справяне с листни въшки.

Вода

Използвайте елементарна вода, в случай че би трябвало да се отървете от листни въшки по по-високите растения. Храстите и високите растения се пръскат с вода под налягане, до момента в който насекомите просто се отмиват на земята. Те не могат да се изкачат сами, тъй като се по принцип се придвижват от мравките . Давайте на растенията подобен летен „ душ “ постоянно, до момента в който вредителят изчезне изцяло.

Сапунен разтвор срещу листни въшки

За 10 литра вода прибавете 4-5 с.л. препарат за съдове, прахуляк за пране, течен или домакински сапун. По-добре е да употребявате сапун без прибавяне на мощни аромати, защото миризмата им, в противен случай, притегля вредителите. Но катраненият сапун въпреки това с неговия изострен мирис може да бъде много дейно средство. Разтворете 100 грама сапун в 10 литра вода и третирайте растенията с получената течност благодарение на бутилка с разпръсквач.

Смес от сапун и сода срещу листни въшки – национални предписания за битка с листни въшки

На 1 литър топла вода прибавете 1/4 настърган сапун за пране и 1 с.л. сода. Ако употребявате единствено сода, без сапун, тя бързо ще се отмие под въздействието на превалявания и препаратът ще би трябвало да се приложи още веднъж.

Инфузия от пепел за битка с листни въшки

Разбъркайте чаша дървесна пепел в 5 литра вода и изчакайте 12 часа, след което прецедете и напръскайте засегнатите растения. Това е един от най-ефективните способи за битка с листните въшки.

Обработвайте зеленчуковите, овощните и ягодоплодните култури против листни въшки не по-късно от месец преди прибиране на реколтата

Тютюнева настойка против листни въшки по растенията

Ще ви би трябвало чаша тютюн, тютюневи листа или просто цигарени фасове. Запарете тютюна (фасовете) в 5 литра вряла вода, оставете за един ден и прецедете. Разтворът е много мощен, тъй че го прилагайте върху растенията най-малко седмица преди прибиране на реколтата. Ще бъдете очаровани от бързият резултат на по този начин направената тютюнева вода срещу листни въшки , която надминава резултата даже на някои известни марки химически препарати.

Пикантни билкови настойки против листни въшки

Листните въшки не понасят “пикантни храни ”. Хрян , чесън , люти чушки оказват помощ да се отървете от това насекомо без никакви проблеми. Нарежете на ситно корените и листата на хряна, напълнете съда с една трета и прибавете вряща вода от горната страна. Оставете да преседи за един ден. Или:

Нарежете 1-2 люти чушки на филийки, залейте с литър вряла вода, оставете да се запари няколко часа. Чесновата отвара е малко по-трудна за подготвяне. Нарежете на ситно или счукайте огромна глава чесън, запарете 1 литър вряла вода. Когато течността се охлади, прибавете към нея 2 ч.ч. течен сапун и 2 с.л. растително масло.

Инфузията от глухарче или от растението змийско мляко е много ефикасна против листни въшки. За 10 литра вода вземете 3-4 кг зелена маса (цялото растение) или 1 кг суха маса, оставете да престои за 1-2 дни, прецедете и прибавете малко сапун.

Борова инфузия – национални предписания за битка с листни въшки

Залейте 1 кг игли от бял бор с 4 литра вряла вода, настойвайте 7 дни и разбърквайте всеки ден. Преди напръскване разредете инфузията с вода 1:1.

Киселец против листни въшки

300 г корени от киселец се заливат с 10 литра гореща вода и се оставят за 2-3 часа. След това напръскайте растенията.

Етерични масла против листни въшки

Разтворете 10-15 капки етерични масла от лавандула, чаено дърво, кедър и мащерка в 100 мл крем. Добавете 2 чаши вода към получената примес и напръскайте растенията с нея 2 пъти дневно. След 3 дни ще видите отличен резултат.

Друга рецепта с етерични масла е потреблението на масло от нийм. Разтворете в 200-300 мл вода 5-6 капки нийм и 1-2 капки препарат за миене на чинии. Разклатете хубаво бутилката с разпръсквач и пръскайте добре засегнатите елементи на растенията.

Пръскането с всички изброени домашни препарати нормално се прави вечер. Растенията се третират щедро, до момента в който засегнатите места се намокрят изцяло. Опитайте се също по този начин да пръскате разтвора върху долната повърхнина на листата, където листните въшки се натрупват изключително гъсто.

В множеството случаи вредителите изчезват след няколко третирания с тези домашни средства.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР