Народни представители, общински съветници, хора, заемали ръководни или контролни длъжности

...
Народни представители, общински съветници, хора, заемали ръководни или контролни длъжности
Коментари Харесай

Забраняват на политици да работят в БНБ

Народни представители, общински съветници, хора, заемали управителни или контролни длъжности в политически партии не може да бъдат назначавани в Българска национална банка.
Това планува планът за нов Закон за Българска народна банка, чиято цел е централната банка да се приспособява към новите условия при влизането на страната ни в еврозоната и замяната на лв. с еврото. Очакваната дата е 1 януари 2025 г. 
В новия закон доста се уголемяват условията, на които би трябвало да дават отговор лицата, с цел да бъдат назначени за чиновници в Българска народна банка. В момента има условия единствено за членовете на управителния съвет, само че измежду тях не попада възбрана да са били политици. Трябва да напомним, че сегашните двама нови подуправители на Българска народна банка бяха назначени непосредствено от парламентарните им банки - ръководителят на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров и депутатът от Движение за права и свободи Петър Чобанов.
За чиновници на Българска народна банка не може да бъдат назначавани също по този начин лица, които са били еднолични търговци,  съдружници в комерсиално сдружение, шефове, търговски пълномощници, търговски представители, прокуристи, търговски медиатори,  ликвидатори или синдици, членове на орган на ръководство или надзор на комерсиално сдружение или кооперация, както и такива, които са в избрана връзка с поднадзорни лица, а такива са управленията на комерсиалните банки и останалите небанкови финансови институции, които се надзирават от Българска народна банка.
Приемането на напълно нов закон за Българска народна банка се постанова поради множеството забележки в конвергентните отчети на ЕЦБ и на Европейска комисия от 2022 година към в този момент настоящия закон за централната банка, излиза наяве от претекстовете към законопроекта. Сегашният закон за Българска народна банка не подхожда на европейската правна рамка поради рестриктивните мерки на валутния ръб върху паричната политика на банката и възбраната за парично финансиране от нейна страна. Освен това се постановат и доста промени поради интеграцията на Българска народна банка в евросистемата, свързани със събиране на статистически данни, ръководството на интернационалните валутни запаси, платежни системи, издаване на банкноти, политика по установяване на валутния курс и други
Тъй като с влизането ни в еврозоната в България ще престане да работи режимът на валутния ръб, най-големи промени ще се случат в ръководство " Емисионно " на Българска народна банка.
То към този момент ще бъде натоварено с реализирането на паричната политика на ЕЦБ, ще дава отговор за парите в обрашение и за ръководството на аварийните активи на Българската национална банка. Управление „ Емисионно “ ще дава отговор единствено за използването на паричната политика на ЕЦБ, само че няма роля при формулирането ѝ доколкото това е въпрос от компетенциите на УС на ЕЦБ, в който шефът на Българска народна банка ще бъде член след въвеждането на еврото в страната, се показва в претекстовете към законопроекта.
Управление „ Банков контрол “ резервира функционалността си по практикуване на контрол върху банковата система.
Управление „ Банково “ продължава да дава отговор за надзора върху операторите на платежни системи, върху доставчиците на платежни услуги и издателите на електронни пари, както и за даването на незабавна поддръжка за обезпечаване на ликвидност на банки, която замества досегашната функционалност на заемодател от последна инстанция.
Промяната в метода на реализиране на паричната политика от страна на Българска народна банка по новия закон ще засегне и активността на комерсиалните банки в страна. Те ще би трябвало да приспособят управническите си политики, свързани със своята ликвидност като следва Българска народна банка да издаде в разпоредба нови правила и процедури. За разлика от настоящата парична политика, при която банките се доставят с локална валута (лева) против дефинитивна продажба на задгранична конвертируема валута (евро), в бъдеще банките ще се доставят с локална валута (евро) посредством прилагане на заеми от централната банка, предоставяйки възможно поръчителство.
Промяна ще настъпи и по отношение на размера и процедурите за поддържане на наложителни минимални запаси. Банките опериращи на територията на страната ще имат идентични условия за финансиране от централната банка, като тези на всички други банки, опериращи на територията на еврозоната.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР