Народни представители буквално заляха с въпроси министъра на земеделието Румен

...
Народни представители буквално заляха с въпроси министъра на земеделието Румен
Коментари Харесай

Лавина от въпроси към Порожанов заради избиването на овцете

Народни представители безусловно заляха с въпроси министъра на земеделието Румен Порожанов тъй като са разтревожени от поголовното изтребване на овце и кози в бургаското с. Кости поради откритото огнище от чума по дребните преживни животни. В деловодството на Народното събрание към този момент има постъпили три въпроса към министъра по отношение на спешната обстановка.
Както ДУМА към този момент писа, депутатите от "БСП за България " Димитър Стоянов и Тодор Байчев внесоха въпрос за паниките на локалните фермери, свързани с всеобщото заличаване на домашни животни от представители на БАБХ, заради случаите на чума. Стоянов и Бойчев чакат отговор в коя лаборатория и по кое време е открит вариантът на чумния вирус, а също и осъществена ли е инспекция дали това не са антитела. Двамата депутати желаят също съответна информация къде се унищожават мъртвите животни - в екарисаж или посредством загробване, както и в съгласие ли е това с Министерство на околната среда и водите? "Колко още животни ще бъдат унищожени и в кои обитаеми места? Защо страната не подхваща ограничения за уединяване на инфектираните и болните животни? Защо не е осъществена имунизация на животните в този регион? Какви ограничения подхваща МЗХГ за недопускане на сходни случаи? ", питат още Димитър Стоянов и Тодор Бойчев.
Питане поради рецесията с чумата е внесъл и депутатът от Българска социалистическа партия Николай Тишев. Той подчертава върху подхванатите от БАБХ - Бургас, ограничения за умъртвяване на овцете и козите в с. Кости, макар че инфектираните животни са били единствено две. "След като нормативната уредба разрешава няколко благоприятни условия за реакция при разкриване на болест, считате ли, че подхванатата последна мярка за изтребване на животните е съответна на действителната обстановка и по какъв начин оценявате дейностите на БАБХ и БАБХ - Бургас, в съответния случай? ", пита Тишев. Той напомня, че животновъдите в Странджа претърпяха всеобщо умъртвяване на животни през 2011 година, поради шап, след което беше открита и болест от наследник език, а в този момент се случва евтаназия на животни поради чума.
Депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Димитър Бойчев, Иван Вълков, Диана Саватева, Ася Пеева и Галя Василева задават редица въпроси на Порожанов: Какво съставлява заболяването? Как беше открита в посочения регион на Странджа? Установен ли е източникът на болестта и механизмът на заразяване, и най-много по какъв начин ще бъдат обезщетени притежателите на животни? Какви са ограниченията за попречване на вредите и срокът на използването им, с цел да се стопира заплахата от появяването на болест след това? Възможно ли е допускане на имунизиране на животни единствено в пограничните региони?
Въпреки спешната обстановка земеделският министър Румен Порожанов ще даде отговори на поставените въпроси на 13 юли в пленарната зала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР