Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк

...
Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) на премиера Марк
Коментари Харесай

Марк Рюте има шансове да остане премиер на Нидерландия

Народната партия за независимост и народна власт (НПСД) на премиера Марк Рюте е с най-вече гласове на парламентарните избори в Нидерландия, съгласно данните от изследване екзит пол, оповестява Ройтерс.
Прогнозите са дясноцентристката групировка да завоюва 36 (-3 по отношение на предните избори) от общо 150 места в долната камара на Народното събрание, което ще разреши на Марк Рюте да сформира ново съдружно държавно управление.
Втора е партия " Демократи-66 " (Д-66) с 27 места, само че и с 8 повече, в сравнение с има сега. Проевропейската левоцентристка групировка, отпред на която е министърката на външната търговия Сигрид Каг, е вторият максимален сътрудник в в този момент ръководещата четирипартийна коалиция.
Въпреки по-високият им общ резултат, наподобява, че Марк Рюте ще има нужда от поддръжката на още една партия, с цел да си обезпечи болшинство в долната камара на Народното събрание, разясняват от Ройтерс.
Вероятно това ще е третият по величина сътрудник в сегашната коалиция - партия Християндемократически апел (ХДП). Десноцентристката групировка на министъра на финансите Вопке Хустра, губи пет места в този момент. Със своите 14 депутати, ХДП обезпечава едно болшинство от 77 места в 150-членната долна камара на възможна трипартийна коалиция с НПСД и Д-66.
Марк Рюте, който ръководи " ниската земя " от 2010 година, сега  има всички шансове да стане отново  министър председател на Нидерландия - за четвърти следващ мандат.

Избирателната интензивност доближи 83% - с 1 пункт повече, в сравнение с предходните парламентарни избори, макар многото митинги в страната против ограниченията за справяне с Ковид пандемията.
В Нидерландия 75-членната горна камара на Народното събрание (т. нар. Първа камара) се избира на симетричен принцип от провинциалните парламенти. Тя няма право на законодателна самодейност, само че би трябвало да утвърди всички закони, към този момент прокарани през долната камара.

Парламентът се състои от две камари. Общо 150-те членове на долната камара (Втора камара) се избират на всеки четири години или по-рано, в случай че Втората камара гласоподава съмнение на държавното управление, в директни избори. Членовете на провинциалните парламенти избират на всеки две години една трета от членовете на не толкоз значимия Сенат (Първа камара), който по този метод напълно се сменя посредством косвени избори на всеки шест години, и може единствено да отхвърля закони, без да може да ги предлага или да внася ремонти в тях.

Първата и Втората камари дружно се назовават Генерални щати  (Staten-Generaal). Генералните щати се срещат на общо заседание най-малко веднъж в годината при откриването на парламентарната година, когато кралицата държи своята Тронна реч на Деня на дребните принцове. 

 

Кралство Нидерландия  

(на нидерландски: Koninkrijk der Nederlanden) или само  Нидерландия  (Nederland) е страна, конституционна монархия, ситуирана главно в Северозападна Европа, включваща и територии отвън Европа (Аруба, Бонер, Кюрасао, Синт Мартен, Синт Еустациус, Саба).

Под името Нидерландия може да се схваща страната - само европейската част на страната (която граничи на север и запад със Северно море , на юг с Белгия и на изток с Германия), до момента в който с цялостното име Кралство Нидерландия се обгръща цялата страна, т.е. страната дружно с отвъдморските територии.

Нидерландия е измежду най-гъсто обитаемоте и с най-ниска надморска височина страни в света. Известна е със своите насипи, вятърни мелници, дървени обувки, лалета и осезаема приемливост в обществото. Либералната ѝ политика постоянно се загатва зад граница. Страната е хазаин на Международния съд и други интернационалните организации.

Както е записано в конституцията, формалната столица (hoofdstad) на Кралство Нидерландия е Амстердам, а Хага (Den Haag или `s-Gravenhage) е административната столица, където се намират държавното управление (regeringszetel), дворецът на монарха (residentie), както и множеството задгранични посолства. Най-големият град е Амстердам.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР