Народите на България и Израел са свързани от истинско приятелство,

...
Народите на България и Израел са свързани от истинско приятелство,
Коментари Харесай

Президентът удостои с орден „Мадарски конник“ посланика на Държавата Израел у нас Йорам Елрон

Народите на България и Израел са свързани от същинско другарство, интензивно партньорство и взаимно доверие, и от неразрушимата историческа и културна връзка, изкована с напъните на българската страна и общност за спасяването на българските евреи преди 80 години. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден удостои посланика на Държавата Израел у нас Йорам Елрон с медал „ Мадарски конник “ първа степен.

В словото си президентът уточни, че тази година в цялата страна с разнообразни събития се отбелязва годишнината от невиждания исторически акт на спасяването на българските евреи в израз на гражданска храброст и хуманизъм, както и на непреклонност в отстояването на човешкия живот и достолепие, в най-мрачния интервал на Втората международна война. Напоследък се надигат гласове, които се стремят да ревизират паметта за този неповторим акт, осъществен от България, измествайки фокуса върху други събития, за които българската страна и народ по това време не са имали силите и опцията да се опълчват, акцентира президентът. По думите на Румен Радев е тревожно, че тези опити за проверка на историята генерират ненавист и антисемитизъм, които в никакъв случай не са имали здрава почва за развиване в България. „ Вярвам, че с общи старания ще намерим отговор на тази наклонност “, добави президентът и открои позицията на дипломат Елрон за отстояването на историческата истина за трагичните събития през 1943 година

Тесните връзки сред нашите два народа намират натурален израз в стратегическия темперамент на връзките сред България и Израел, съобщи още президентът Радев на церемонията, провела се на „ Дондуков “ 2. Това, съгласно него, е изключително значимо в сегашния интервал на тежки провокации, измежду които войната на Русия против Украйна, задълбочаващите се обществени разделения, водещи до нов вид политически течения, употребяващи езика на омразата, ксенофобията и дискриминирането, растящата терористична интензивност, климатичните промени, които дружно с продоволствената рецесия и неразрешените през годините спорове основават риск от миграционен напън. Президентът изрази убеденост, че страните ни ще продължат съдействието и издигането на връзките ни на нужното равнище, което да отговори почтено на тези модерни провокации.

Румен Радев открои дейните старания и безрезервност на Йорам Елрон за развиване на разговора на високо и най-високо политическо равнище в границите на неговия мандат, както и триумфите, реализирани от България и Израел в съдействието им в области като обучение, просвета, просвета, енергетика, околна среда и туризъм. Той посочи също и доста положителното взаимоотношение на България с Израел в напъните за битка със актуалните форми на антисемитизъм и за запазване на еврейското завещание, което способства за укрепването на позициите на страната ни в интернационален проект като благонадежден бранител на правата на индивида.

Посланик Йорам Елрон от своя страна благодари за оказаната чест и също открои мощната връзка сред българския и израелския народ. Той акцентира, че израелците и всички евреи по света, ще бъдат постоянно признателни на страната ни за спасяването на цялото еврейско население по време на Втората международна война. Дипломатът също означи, че въпреки в обществото да се чуват някои гласове в избрана тенденция, историческата истина е ясна: „ Смели българи от всички пластове на обществото, освен политици и църковни водачи, се изправиха против депортирането на евреите, показвайки изключителна смелост “. Посланик Елрон открои и сполучливото двустранно съдействие в областта на стопанската система и културата и добави, че има интерес от задълбочаване на взаимоотношението в региона на киберсигурността, околната среда, енергетиката, земеделието и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР