Народът и политическите елити на Китай са единодушни в отхвърлянето

...
Народът и политическите елити на Китай са единодушни в отхвърлянето
Коментари Харесай

Китай няма да се подчини на диктата на САЩ, нито ще се откаже от партньорството с Русия

Народът и политическите елити на Китай са единомислещи в отхвърлянето на какъвто и да е диктат от страна на Съединените щати. Пекин никога няма да се съгласи да се откаже от съдействието с Москва под натиска на Вашингтон, сподели за ТАСС в понеделник шефът на Института за Азия и Африка към Московския държавен университет Алексей Маслов.

Той е сигурен, че Китай надалеч не преглежда сегашните събития в Украйна като незначителна локална спекулация. Напротив, в очите на Пекин „ това е неразделна част от значим световен развой, който би трябвало да се докара до своя логически резултат “.

„ Поддаването на натиска на Вашингтон в актуалната обстановка ще бъде еднакво не просто на оттегляне по въпроса за връзките с Русия, а на отвод от желанието да продължим с развиването на китайския модел на стопанска система и наличие в света ", сподели той.

" Китай очевидно не желае да бъде оставен самичък лице в лице с Вашингтон. Ясно е, че Пекин надали ще завоюва нещо, в случай че това се случи, само че сигурно ще загуби финансова и политическа самостоятелност в дейностите си ", изясни Маслов.

" Китай намира тази вероятност за извънредно неизгодна ", добави той.

Експертът счита, че както китайската общност като цяло, по този начин и политическите елити споделят корав и самостоятелен метод към разговора с Москва, защото менторският звук на Вашингтон е изцяло недопустим за китайците като цяло.

„ Китайската общност е доста ядосана от държанието на Вашингтон. Интернет, в това число китайските блогове, доста от които са надалеч от проправителствени, са изпълнени с отвращение и възприятие на засегнатост, тъй като съгласно доста създатели Китай никога не би трябвало да толерира да му се приказва по този начин ", изясни той.

" Китай желае самичък да реши какви сътрудници да избере и по какъв начин да предприеме работата по съдействие с тях ", сподели Маслов.

„ Вашингтон направи доста огромна неточност, когато стартира да разисква обществено по какъв начин [президентът на САЩ] Джоузеф Байдън се пробва да упражни напън върху [президента на Китай] Си Дзинпин. Спомените на Китай за натиска, който претърпя през 19-ти век, когато на процедура загуби самостоятелност значително с помощта на ролята на Съединените щати като един от архитектите на експанзията са към момента свежи. Чувството за достолепие и горделивост е живо в сърцето на всеки китаец. Не виждам и диря от разединение в китайските елити в наши дни ", безапелационен е той.

Маслов акцентира, че Пекин ще работи извънредно внимателно в връзките си с съветските банки и организации, които са били сложени под разнообразни наказания на Съединени американски щати.

„ С други думи, Китай няма да се съгласи да отстъпи нищо в световен проект, само че ще бъде доста внимателен във връзка с някои обособени транзакции “, сподели той.

Маслов уточни, че Китай доста добре осъзнава, че главната цел на Съединените щати и други западни страни е „ да отстранен от световната шахматна дъска всички ненужни фигури, като Русия и доста други, и по-късно да се оправят с проблемите в среща с Пекин един на един. "

Причината е, че до момента в който Китай съществува като огромна икономическа мощ със лична визия за световните проблеми, той ще остане главно предизвикателство за въздействието на Съединени американски щати.

„ Китай знае задоволително добре, че конкуренцията със Съединените щати и тяхната финансова система едно на едно ще бъде много обезсърчаваща задача ", съобщи той.

" Освен това, това безнадеждно би разстроило всички фундаментални концепции, които Китай е създал до момента. Следователно Пекин ще избра да отговори на всевъзможни оферти, идващи от Вашингтон с изключителна нерешителност ", сподели специалистът.

Руският президент Владимир Путин на 24 февруари стартира специфична военна интервенция в Украйна в отговор на молба за помощ от две републики в Донбас. Той акцентира, че Москва няма проекти за окупация на украински територии. След това Съединени американски щати, Европейският съюз, Англия и редица други страни оповестиха, че вкарват наказания против съветски физически и юридически лица.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР