Наркоразпространение, мигрантски потоци и военни конфликти бяха в във фокуса

...
Наркоразпространение, мигрантски потоци и военни конфликти бяха в във фокуса
Коментари Харесай

Наркоразпространение, мигрантски потоци и военни конфликти

Наркоразпространение, мигрантски потоци и военни спорове бяха в във фокуса на кръгла маса на Международния институт за сигурност и съдействие

Борба с опиатите и наркоразпространението “, „ Миграционният поток и дейно опълчване на терора и проведената престъпност “ и „ Войните и дипломацията “ – това бяха трите съществени посоки в границите на кръглата маса, проведена от Международния институт за сигурност и съдействие (МИСС), управляван от Румен Петков. Събитието събра специалисти на международно равнище, които формулираха проблемите в посочените области, дадоха своята прогноза за вероятните вероятности и решения.

В разбора си за наркосредата евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Елена Йончева обвърза наркоразпространението с геополитическите процеси и миграционните потоци , съответно от Афганистан. Йончева уточни, че 95% от производството на хероин е кратко в Афганистан, след идването на талибаните там. В Мианмар, Лаос и Тайланд обаче производството на опиат се уголемява. Проблемът, който поражда е, че след ограничението на този вид „ прехранване “, бедността се усилва доста внезапно, респ. и бежанският поток, защото маковите плантации са изместени от различен вид аграрни култури, като пшеница и шафран, надалеч по-малко доходоносни. След идването на талибаните 600 000 души са напуснали Афганистан към Европа.

Румен Петков, в качеството си на ръководител на Международния институт за сигурност и съдействие, посочи засиленото произвеждане на синтетични опиати, като сурогат на близо двойно орязания трансфер на органична дрога. Той означи навлизането на синтетика на наркопазара в Европа, което е от още по-голяма щета за здравето. Същевременно, тематиката е мощно неглижирана в Европа, в т. ч., и у нас – генезис на средства, дистрибуторска мрежа, предварителна защита. В този смисъл Петков предвижда трагично развиване на обществото в Европа – тежки и мъчно предотвратими последици. Той акцентира наличното разпространяване на опиати, като статистика уточни, че в България 27% от младежите сред 9 и 12 клас са употребили опиати, над 50% % пък са вземали опиати във възрастовия диапазон 15-30 години.

Румен Петков сложи акцент и върху американския законопроект, който на процедура прави Черно море сцена на военни дейности. Документът е импортиран в Сената на Съединени американски щати на 15 март предходната година под наименованието „ Закон за сигурността в Черно море от 2023 година “. Независимо, че наличието на документа трагично се разминава с ползите на Европа, очебийно, с тези на България и е забележима интервенция в политиката на суверенни страни, тематиката и до през днешния ден не намира място в дневния ред на европейските институции. Петков настоя пред евродепутата Елена Йончева да сложи тематиката пред сътрудниците си, въпреки и в края на мандата на европарламента.

Драгутин Мате, министър на вътрешните работи на Словения 2004 - 2008 година, подчертава върху внезапното нарастване на миграцията в последната година - с 66% през морските и сухопътните граници, като единствено за балканския маршрут растежът е 110%. Това е най-голямата мигрантска вълна от 2016 година насам, подпомагана и от проведени незаконни терористични организации, уточни той. Над 15 000 трафиканти са арестувани в последната година, с подправени европейски паспорти и оръжие. Мигрантите пък, които не могат да си разрешат да платят за трафик, заплащат за това, като придвижват през границите опиати и оръжие. Основните потоци минават през Гърция и не толкоз през България и Румъния, сподели още Драгутин Мате.

Д-р Ели Кармон, старши откривател в Международния институт за битка с тероризма в Херцлия, Израел, член на Общото заседание на МИСС, разяснява сигурността в подтекста на военния спор в Газа , като дефинира офанзивата на „ Хамас “ като „ най-големия разгром над евреи, след Втората международна война “. Това е и повода израелското държавно управление да стартира пълномащабна война, ориентирана към заличаване на военната мощност на „ Хамас “, изясни той и добави, че събитията в Ивицата Газа са част от серия военни огнища в района и в света.

Аурел Джорджеску, работил като полицейско аташе на Румъния в България, във време на процесите по присъединение на двете страни към Европейски Съюз, разяснява унизителното половинчато присъединение към Шенген , като посочи, че техническите условия за това са изпълнени още през 2011 година. Румъния в България вървят дружно в процесите на пълноправно присъединение и по този начин би трябвало да бъде, това е гаранция за триумф в съдействието, сподели той. Драгутин Мате добави, че аргументите за това двете страни да не получават пълноправно участие за Шенгенското пространство са политически, а триумфът изисква разговор с всяка страна поотделно за изясняване на причините за отвод.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР