Наричат хряна градински пеницилин, защото се използва за лечение на

...
Наричат хряна градински пеницилин, защото се използва за лечение на
Коментари Харесай

Неподозираните лечебни свойства на хряна

Наричат хряна култивиран пеницилин, тъй като се употребява за лекуване на доста болести. В него има огромни количества калий и калций, а високото му наличие на витамин С е съизмеримо с това на лимона. Сред благосъстоянието от съставки влиза и йод.
Хрянът е многогодишно студоустойчиво тревисто растение, което доближава височина до 1,5 м. Има едри листа (дълги 10–30 см) и бели цветове, от които след това се раждат дребни кръгли плодове. Цъфти от май до август и се бере в края на октомври, когато листата му стартират да пожълтяват.
 хрян iStock/Getty Images
Той произлиза от Югоизточна Европа и Западна Азия. Египтяните са го употребявали преди 1500 година, бил е прочут и на античните гърци и римляни , които го употребили срещу болки в гръбнака, а също и като афродизиак.

Според антично вярване в Елзас, Франция, в случай че носиш корен от хрян в кесията си, тя ще стартира да се цялостни и в никакъв случай няма да остане празна.-->

В продължение на епохи безусловно всяка част от хряна се употребила с медицински цели за лекуване на възпаления, ставни болки , при неявяване на вкус и даже за унищожаване на пигментни петна . Чаят от корена му е бил използван като отхрачващо средство, а запарката на цветовете от растението се е употребила като средство срещу простудни болести . Антибактериалните свойства на хряна са обусловени от фитонцидите, които се съдържат в него.
 хрян iStock/Getty Images
Хрянът е извънредно богат на витамин С , витамини от групата В, калий, калций , желязо и доста други значими детайли. Той усъвършенства храносмилането, контролира кръвното налягане , ускорява имунната система и пази от настинки, оказва помощ против ревматизъм и успокоява ухапванията от инсекти, а също по този начин има прочистващи и стимулиращи качества.

Хрянът е една от най-често добавяните подправки към рибни и месни ястия, салати, супи, сосове.
 хрян iStock/Getty Images
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР