Наричат ги шпиони, разузнавачи, тайни агенти, бойци на невидимия фронт,

...
Наричат ги шпиони, разузнавачи, тайни агенти, бойци на невидимия фронт,
Коментари Харесай

Енциклопедия разкрива историите на най-известните тайни агенти в света

Наричат ги шпиони, разузнавачи, секрети сътрудници, бойци на невидимия фронт, къртици, съгледвачи... Откриват ги измежду пъпчиви младежи, безлични служители, благородни господа, знойни хубавици, нежни старици, разточителни бохеми...

Хрониките сочат, че шпиони съществуват от най-дълбока античност, но настоящите вести свидетелстват, че са изключително сполучливи и до през днешния ден, в ерата на кибершпионажа и тоталния информативен безпорядък. Кои са те и какво ги стимулира? До каква степен активността им трансформира хода на международната история? Талант или предопределение е работата на тайния сътрудник?

На всички тези въпроси дава отговор премиерният том „ Енциклопедия на шпионите “ на съставителя на Красимир Тодоров. Документалната книга, тиражирана от издателство „ Милениум “, ще бъде на пазара след броени дни. Любопитният алманах показва историите на най-прочутите секрети сътрудници в международната история от III-II век прочие Хр. до наши дни.

Много от тях познавате от холивудското кино, руските сериали, документалните ленти и художествената литература. Взети дружно портретите им съставляват извънредно четиво, в което се обрисува пълнокръвният облик на индивида, упражняващ сантименталната и рискова специалност. В разказите за тях се преплитат политика, дипломация, история и персонални пристрастености. Приемани като герои от едни, и като предатели от други, всички те са съумявали ослепително да извършват своя дълг, рискувайки живота си.

От Ханибал и Екатерина Медичи, през Мата Хари и доктор Зорге, та чак до скандалната Анна Чапман – всички герои на тази книга се открояват с ослепителен разсъдък, смело сърце и мощна религия в това, което вършат. Оценката за активността им може да е разнопосочна, методите и стилът им може да провокират полемики, само че задачите им постоянно са реализирани и резултатът от работата им е неоспорим. Съдбата и активността на Алън Дълес, Душко Попов, Исер Харел, Етел и Юлиус Розенберг, Мелита Норууд, Олдрич Еймс и доста други са по-интересни, изненадващи и увлекателни от всеки шпионски трилър.

За да живееш по този метод, се желае фикция! Не инцидентно и голям брой майстори на перото като Кристофър Марлоу, Джон льо Каре, Ян Флеминг работят и на тихия фронт и черпят ентусиазъм за своите произведения от персоналния си опит. На тях и други именити писатели шпиони е отдаден обособен раздел от книгата. Ще научите и с какво българите Христо Боев, Александър Пеев-Боевой и Иван-Асен Георгиев са се записали в златните страници на международния шпионаж.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР