Наричаният “родопска виагра мурсалски чай трябва да бъде патентован, искат

...
Наричаният “родопска виагра мурсалски чай трябва да бъде патентован, искат
Коментари Харесай

Български производители искат патент за родопския мурсалски чай

Наричаният “родопска виагра ” мурсалски чай би трябвало да бъде патентован, желаят производители на лековитата билка, представени от “Дарик ”. Тази крачка те подхващат поради появилите се ментета на пазара.

“За да е потребен и да цери хората, култивираният мурсалски чай би трябвало да пораства на над 1100 метра надморска височина ”, изяснява доктор Анатоли Аликовски, който близо 40 години изследва лечебните свойства на чая. Той е потвърдил, че родопската билка лекува рак и аденом на простата, уратни камъни, възпалителни болести в пикочо-половата система при мъжа и дамата, неплодородие, анемия и въздейства на половата мощност. Освен това чаят оказва и положително въздействие и на сърцето и укрепва целия организъм.

Според експертите обаче има голяма разлика в качествата на билката расла в планината и на тази, отглеждана в полето. Затова заинтригуваните ще последват образеца на производителите на смилянски боб, които трансфораха името му в марка, с цел да се защитят от фалшификации.

“Навсякъде се продава мурсалски чай от Варна, Пловдив, Шумен и Силистра. Той става доста по-едър от нашия, само че няма нито същия аромат и усет, нито същите лечебни свойства. Затова желаеме да патентоваме марката ”, споделя производителят Любен Ушев, показва Дарик. Ушев отглежда фамозната билка в плантации от 20 дка наоколо до естествените залежи в Триград. В тази тенденция производителите от Родопите получават цялостно схващане от общинското управление на Девин. От там се заели да оказват помощ за патентоване на марката „ Мурсалски чай ”.

Ушев ще стартира беритбата на ароматните цветове в плантацията си след 15-ина дни, а немска телевизия ще снима прибирането на тазгодишната годишна продукция. 25 грама или една връзка от панацеята бай Любен продава с биосертификат против 2 лева

Билката има естествени залежи над селата Мугла и Триград в Родопите, които фрапантно понижават от година на година. Чаят е под забранителен режим и може да се бере единствено за персонални потребности, само че бракониери всеобщо скубят стръковете с корените още преди да цъфнат, не престават експертите.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР