Наричаме настоящия век информационна ераи едва ли има по-правдиво название

...
Наричаме настоящия век информационна ераи едва ли има по-правдиво название
Коментари Харесай

Колко е важно да бъдеш дигитално грамотен

Наричаме сегашния век " осведомителна епоха " и надали има по-правдиво наименование за новите действителности, които породиха с разпространяването на Интернет.

Умеем ли да се ориентираме в морето от информация? Знаем ли по какъв начин да се предпазим във виртуалния свят по този начин добре, както се пазим в действителния? Свикнахме ли с заплахите в интернет или към момента рискуваме да повярваме на подправена информация, на подвеждащи данни, на лъжливи профили?

Няма еднопосочен отговор на тези въпроси, тъй като цифровата просветеност е развой, в който всеки обособен човек с времето развива и надгражда разнообразни умения, наложителни за всеки, който желае да е сполучлив като експерт и персона в 21 век.

На същото мнение са и от един от огромните ритейлъри у нас – Лидл България, които стартираха собствен учебен видеокаст, наименуван " Уменията на 21 век ".

Чрез изявленията с специалисти водещите на поредицата Александрина Николова и Александър Стоичков показват задълбочено тематиките за медийната просветеност, способността да мислим сериозно и аналитично, да балансираме сред работа и персонален живот, да поддържаме връзка сполучливо и всички други умения, с които можем да подобрим живота си освен през днешния ден, само че и отсега нататък.





Вторият епизод от видеокаста е отдаден съответно на цифровата просветеност - умеене с особена тежест в нашия информативен век.
Защо е значимо?
Дигиталната просветеност е способността да направляваме в морето от информация и да използваме цифровите принадлежности за нашето лично сполучливо показване, както и да взимаме осведомени решения за другите сфери на живота ни. Тъй като голяма част от деня на всеки актуален човек минава в цифрова среда, уменията са в действителност базисни.
Как се става медийно образован?
На първо място е значимо да си дадем сметка, че виртуалният свят се подчинява на правила и логаритми, които доста припомнят действителния, само че в това време има и много разлики.

Както в действителния, по този начин и във виртуалния свят, можеш да научиш доста, само че можеш да попаднеш и на лъжи и операции. Би могъл да се свържеш с хора, с които да сте на една вълна, само че и с такива, които ще те заблудят, с цел да те излъжат. Това и една оттемите, за които става дума във втория епизод на видеокаста на Lidl, който ще откриете по-долу.

В интернет и положителното, и неприятното се популяризира с мълниеносна скорост - доста по-бърза от протичащото се в действителния живот. Затова и вниманието ни би трябвало да е доста по-изострено, когато поддържаме връзка онлайн и събираме информация по дадена тематика от разнообразни източници.

Заради лекотата, с която в онлайн пространството могат да се основават наподобяващи на медии уеб сайтове, умеенето да разграничаваме действителната от измислената информация става още по-важно.

Правилото за инспекция на достоверността на обстоятелства гласи, че е добре една вест да се ревизира в няколко разнообразни източника, само че освен в медии, а и от публични институции, отзиви на потвърдени експерти и различни уеб сайтове. Само по този начин може да сте сигурни, че не става дума за целеустремено разпространяване на подправени вести, за да се манипулира публичното мнение.

Какви клопки още крие цифровото другарство и по какъв начин да подобрим своята медийна просветеност, можете да научите от
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР