Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за

...
Нарича се Светла, защото Възкресението на Христос донася просветление за
Коментари Харесай

Светли Понеделник Е! Ето Какво Повеляват Християнските Традиции На Този Важен Ден!

Нарича се Светла, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички и вяра за безконечен живот. Нарича се и Томина неделя, тъй като в този ден се чете евангелското четмо за явяването на Христос на своите възпитаници, сред които бил и деятел Тома. Светлата седмица или Томината неделя е обвързвана с името на Тома - един от дванайсетте апостоли на Иисус Христос, който не повярвал на Христовото Възкресение.

Когато мълвата за изчезналото от гробницата тяло Господне се разнесла, единствен деятел Тома не повярвал в това предсказание и изискал персонално да се увери, като допре раните от гвоздеите на прикования към кръста Иисус. Осем дни след Възкресението Христос се явил пред Тома и по този начин той самичък се убедил в истината, паднал на колене и молел Бог да му елементарни. Оттогава останало и нарицателното Тома Неверни, а неделният ден от Светлата седмица се назовава Томина неделя.

В дните на Светлата седмица се популяризират светиите: в Светли понеделник - светите апостоли, в Светли вторник и сряда - св. Богородица, св. архидякон Стефан и св. Андрей, в Светли четвъртък - св. ап. Йоан и Яков, в Светли петък - св. ап. Петър, а в Светла събота - св. Йоан Кръстител, написа Блиц. Тази седмица е наситена и с момински празници, измежду които максимален е честването на Светлата или Празната сряда. В някои села на Казанлъшко и Габровско на втория ден на Великден, наименуван разтурни или разметан понеделник, младите се събират на някоя поляна, застават едни против други и търкалят между тях червени яйца. Обичаят е за предотвратяване от градушка и за изобилие. През трите празнични дни има общоселски хора, чиято съществена функционалност е защитно магическа.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР