Наред с увеличението на цените на горивата и енергията -

...
Наред с увеличението на цените на горивата и енергията -
Коментари Харесай

Цените на пестицидите литнаха, фермери се презапасяват

Наред с нарастването на цените на горивата и силата - след торовете, пестицидите също се повишават внезапно в международен мащаб. Фермерите в България се презапасяват с препарати за пролетта, защото следващата година се чака ново повишаване. Освен това огромните компании вносителки от много време оферират промоционални пакети - семена плюс химикали, което в допълнение стимулира стопаните да купуват. Голямото извършване на покупки на препарати за растителна отбрана обаче крие риск да се стигне до недостиг.

Китай - най-големият експортьор в света на хербициди, фунгициди и инсектициди, регистрира най-високите експортни цени за значимите артикули за растителна отбрана от 10 години насам и наклонността продължава да се покачва. Подобни отчети идват от Съединени американски щати, където немският производител Bayer AG е един от най-големите снабдители на препарати. Земеделските производители явно ще би трябвало да чакат дефицит на селскостопански химикали, повишаване на цените и дефицит за по-дълъг интервал от време, споделят представители на промишлеността и търговци, написа агрозона.бг.

Причините са прекъснатите вериги за доставки, доста високите транспортни разноски и обилни логистични проблеми. Към това се прибавят внезапно покачващите се цени на силата, дефицитът на работна ръка и ниските ресурси. Някои компании регистрират десетократно нарастване на разноските за транспорт. Взети дружно, тези проблеми затрудняват доставките, покачват цените и вършат веригата за доставки изключително податлива на най-малките разстройства.

Почти цялата еластичност във веригата на доставки е изчезнала, сподели Сам Тейлър, изпълнителен шеф на RaboResearch. Това значи, че всяко малко разстройване - смяна на реколтата, мощна стихия, заводски отвод - ще има извънредно огромни каскадни резултати. „ Всичко, което не е повлияло на веригата за доставки в предишното, в този момент влиза в действие неотложно заради огромните закъснения, които са се натрупали “, споделя Тейлър.

Цените на глифозата в Китай стигнаха 10-годишен връх

В Китай производството на селскостопански химикали още веднъж беше всеобщо нарушено в средата на септември. Новите екологични разпореждания на китайското държавно управление принудиха провинция Юнан да понижи производството на фосфор до 10% от естествения потенциал до декември. Въпреки това сред 40 и 45 % от китайското произвеждане на жълт фосфор се създава в провинция Юнан, която отива за произвеждане на подготвени фосфати и глифозат.

Затегнатите екологични разпореждания на Китай при подготовката за Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 година евентуално ще доведат до ограничавания върху световните доставки на растителни химикали.

Освен това Bayer Crop Science - най-големият производител в Съединени американски щати на глифозат и други агрохимикали, имаше индустриални проблеми заради последствията от урагана " Ида ". Прекъсването на доставките върна цената на глифозата в Съединени американски щати до доста високото равнище от 2008 година Това значи, че би трябвало да се заплащат цени от 9 000 USD за звук до 10 000 USD за звук франко завода - това към момента е малко повече, в сравнение с при китайските снабдители.

В Китай цените на глифозата за последно бяха сред 8000 и 9000 $ за звук - на най-високото си равнище от 10 години. Цените на хербицида глуфозинат, който става все по-голям в интернационален проект, също се взривиха в Китай. През септември глюфосинатът се продаваше франко завода за малко под 46 500 $ за звук - това са съвсем два пъти по-високи цени от началото на годината.

Цените на фунгицидите и инсектицидите се покачиха по същия явен метод: трифлоксистробин (фунгицид) коства към 87 000 USD за звук, а имидаклоприд (инсектицид) е към 24 000 USD на звук.

Цените могат да продължат да порастват до 2022 година, чака се дефицит

Поради продължаващата неустановеност в китайското произвеждане се чака цените на глифозат, глуфизинат и други артикули за растителна отбрана да продължат да се повишават през идващите шест месеца. В резултат на това цените на агрохимикалите и торовете съвсем несъмнено ще останат доста високи през сезон 2022 година и евентуално ще продължат да се повишават.

Освен недостига на ПРЗ и скъпите товари фермерите и фирмите се борят и с по-строгите регулаторни условия за потребление на химическите средства. Всички тези проблеми карат доста фермери да се пробват да предплатят за химикали, с цел да обезпечат доставките си.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР