Наречете питата за здраве и сложете паричка за късмет -

...
Наречете питата за здраве и сложете паричка за късмет -
Коментари Харесай

Постна питка за Бъдни вечер с паричка

Наречете питата за здраве и сложете паричка за шанс - ето, в този момент към този момент имате същинска празнична пита

Необходими Продукти

● брашно - към 3 чаени чаши
● сол - 1 чаена лъжица
● оцет - 1 супена лъжица
● олио - 3 супени лъжици
● сода за самун - 1 чаена лъжица
● вода - 1 чаена чаша

За украсата


● брашно - 2 супени лъжици
● сол - 1 чаена лъжица
● вода

Начин на подготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се изсипва погасената сода за самун в оцет. Разбърква се хубаво. Към брашното се прибавят и останалите артикули. Замесва се меко тесто.

Готово тесто за питата се оставя за към 10-тина минути, завито с чиста забрадка. След това тестото се оформя на питка. Слага се паричката. Оформеното тесто се трансферира в тава помазана с олио и набрашнена.

Питата се набожда с вилица, с цел да не се спука при печенето. След това се прави тестото за украсата. От изброените артикули се замесва меко тесто. Готовото тесто се разточва на тънка кора и от него се изрязват фигурки.

Преди да сложите украсата от бялото тесто питата се помазва с олио. След това се подрежда украсата. Питата се пече в авансово загрята фурна на 200 градуса. Пече се за към 35-40 минути.

Готовността на питата се ревизира с съчка за зъби. Ако по клечката за зъби няма нищо, значи питата е подготвена. Изпечената постна пита за Бъдни вечер се поръсва леко с вода. След което се завива с чиста забрадка за 10-тина минути.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР