Нарастват случаите на домашно насилие в България. Около 25 жени

...
Нарастват случаите на домашно насилие в България. Около 25 жени
Коментари Харесай

Във Варна стана ясно: Само за година 25 българки са убити при случаи на домашно насилие

 Нарастват случаите на домашно принуждение в България. Около 25 дами са намерили гибелта си след систематичен тормоз от " обичания " единствено за година в страната. Това разяснява за Varna24.bg Ралица Христова – президент на Зонта клуб – Варна. 

Информацията бе изнесена през вчерашния ден по време на алегоричен автопоход, отдаден на 100-годишнината от основаването на Международната организация Зонта интeрнешънъл, работеща за по-добър живот на дамите и девойки в свят без принуждение.

По този мотив президентките на 11-те клуба в България и Румъния проведоха авто поход, който мина през няколко огромни български градове, в това число и Варна.

Акцията имаше за цел да разсъни публичното схващане, да провокира смяна на остарели стандарти и обществени действия, поради които домашното принуждение към момента е част от всекидневието на доста фамилии по света.

" В нашата организация членуват дами експерти, всяка потвърдила се в своята област. Идеята е да съберем цялото познание, което имаме и напъните си, с цел да ги влагаме в тази не толкоз лицеприятна идея, тъй като за нея не се приказва. А ние желаеме да покачваме осъзнатостта, че проблем има. Обръщат се към нас дами. Ние сме фокусирани във Варна в предварителната защита на домашното принуждение и работим с фондация " SOS - Семейства в риск ".

Стряскаща е статистиката. В България единствено за година смъртните случаи на жени-жертви на домашно принуждение, са към 25. С мен неотдавна се свърза жена с дете и помоли за помощ, само че нещата към този момент бяха стигнали до правосъдната система, а тогава нещата стават комплицирани. Ние се опитваме да работим върху предварителната защита, психическата помощ при хора, които не са стигнали до тези крайни стадии.

Като цяло за жалост се усилват случаите на домашно принуждение у нас. Аз като психолог си го изяснявам с това, че обществото толерира насилието. От друга страна, когато става въпрос за домашно принуждение даже полицията е безсилна да се намеси до момента в който не стане случай. Ние се опитваме да се борим за смяна на законите в тази тенденция, използването на законите, а това се оказва сложна задача.  Имаме доста дами юристи, които оказват помощ.

Най-трудно за една жена, подложена на домашно принуждение, е да си признае, че има проблем. В момента,в който те признаят и потърсят помощ, тогава ние можем да им помогнем. Жените, подложени на домашно принуждение, се срамят, опасяват и са подложени на доста страсти, които бушуват в тях. Една жена може да потърси помощ от психолог или юрист, когато домашното принуждение се трансформира в систематичен тормоз и стартира да се отразява на на нейното самочувствие и самокритика. да се постанова да се вършат непрестанно компромиси.

Защото има разнообразни типове принуждение. Може да е прочувствено принуждение, което също е доста ужасно и провокира остри психически проблеми. Много е мъчно, до момента в който самата жертва не осъзнае и сама не потърси помощ. Много постоянно жертвите се връщат към насилника още веднъж и още веднъж, а това точно е казусът, с който би трябвало пъкъл ес оправят дамите жертви на домашно принуждение ", разяснява Ралица Христова. 

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР