Нарастващото търсене на батерии изисква увеличаване производството на литий, чиито

...
Нарастващото търсене на батерии изисква увеличаване производството на литий, чиито
Коментари Харесай

Канадска компания измисли как да извършва добив на литий от стари нефтени находища

Нарастващото търсене на акумулатори изисква увеличение производството на литий, чиито съществени находища се намират в Латинска Америка. Той се среща в природата под формата на минерали или солни разтвори. Канадската компания Volt Lithium предлага нова технология за непосредствено добиване на литий (DLE), която дава обещание по-голяма успеваемост, експедитивност и доходност при извличането на лития спрямо обичайния способ на изпаряване на солни разтвори. За задачата старите нефтени залежи ще бъдат превърнати в уреди за произвеждане на литий.

В опит да потушат жаждата за акумулатори, инженерите търсят все по-нови способи за предпазване на силата. Ситуацията се изостря от планувания дефицит на литий, който може да се прояви през идващото десетилетие. Освен това за започването на нова минна активност са нужни към 13 години, а Международната организация по енергетика предвижда, че съществуващите мини и солни басейни, както и тези, които са в развой на създаване, ще могат да задоволят единствено половината от потребностите.

Обикновено солевият разтвор за производството на литий се изпомпва от земята на повърхността в големи басейни. В продължение на година и повече водата се изпарява от слънцето, до момента в който концентрацията на литий доближи нужното равнище и той стартира да реагира с нужните химически субстанции. След това той се трансформира в литиев карбонат или хидроксид и се продава. Този способ дава опция за изпаряване на 40-60% от лития от солния разтвор на цена от 3300-4900 $ на звук литиев карбонат.

Процесът за непосредствено добиване на литий (DLE) е доста по-бърз – няколко часа, а не година или повече. Освен това той разрешава да се извлече два пъти повече литий от солния разтвор. Изисква 95% по-малко земя и остава пестелив при доста по-ниска централизация на литий в разсола. Цената на звук литиев карбонат също е по-ниска спрямо метода на изпаряването, написа New Atlas.

Същността на DLE процеса се състои в прибавянето на селективен абсорбент към солевия разтвор, който се съединява с лития и бързо го отделя от водата, като отхвърля примесите в процеса. Volt Lithium е една от многото компании, които разпространяват тази технология. Тя разгласи пилотна стратегия за добиване на 90% литий от солеви разтвори с централизация единствено 34 mg/l и до 97% от централизация 120 mg/l.

Последната стойност подхожда на наличието на литий в находището на езерото Рейнбоу, наето от компанията. Това е остаряло петролно находище с 1300 подготвени кладенеца. Volt пресметна, че в подземните езера са насъбрани 4,9 тона еквивалент на литиев карбонат, който компанията би могла да продаде за по 3000 $ на звук, произвеждайки 20 000 тона годишно.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР