Нарастващия миграционен натиск върху България, започването на преговори от служебния

...
Нарастващия миграционен натиск върху България, започването на преговори от служебния
Коментари Харесай

Евродепутатите Андрей Ковачев и Петър Витанов с коментар за бежанците, Газпром и изборите

Нарастващия миграционен напън върху България, започването на договаряния от служебния кабинет с " Газпром " за доставки на природен газ и идните парламентарни избори на 2 октомври разясниха в ефира на Euronews Bulgaria евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев и Петър Витанов от БСП/ПЕС.

Войната в Украйна катализира миграционния напън, счита еврудепутатът от левицата Петър Витанов. Той уточни, че затворените или блокирани пристанища от Украйна са довели до в допълнение утежняване на икономическото положение на страните от Северна Африка.

„ Дали не сме готови или сме, ние виждаме че имаме 25% повишен миграционен напън в последната година – близо 60 000 опита от началото на годината за незаконно прекосяване на границата. Всичко това води до нуждата на в допълнение усилване на граничния надзор, тъй като ние сме и външна граница на Европейски Съюз “, означи Витанов.

Според Андрей Ковачев съдействието с Турция е извънредно значимо, защото оттова идва главният напор на мигранти.

„ Когато беше държавното управление на Бойко Борисов там държахме безусловно стоманени, доста положителни контакти със службите на Турция във връзка с това какъв напън се чака от Афганистан, Сирия “, разяснява евродепутатът от ГЕРБ.

Той уточни, че изпълнителната власт на България мигновено би трябвало да направи планове от какво има потребност и с какво европейският бюджет и европейските институции могат да оказват помощ на България да предотврати нерегламентирано прекосаяване на европейската външна граница, каквато е българо-турската, в това число посредством финансиране, спомагателен личен състав от Frontex и други

Относно газовите доставки от " Газпром "   Ковачев акцентира, че ГЕРБ ясно и изрично са заявявали, че България би трябвало да се откъсне от " Газпром " и " Лукойл " и да търсим други различни снабдители на енергийни източници.

По думите му служебното държавно управление се стреми да показа в общественото пространство посредством „ най-различни сътрудници на въздействие “, че съветският енергиен колос „ Газпром “ е необходим на България, както въздухът и слънцето са нужни за всяко живо създание.
Аз съм ужасяващ от това, което слушам от разнообразни типове „ ескперти “, които желаят да ни покажат, че без „ Газпром “ ще загинем и замръзнем през зимата.
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП

„ Ние имаме добре построена газова инфраструктура, имаме и реверсивни интерконектори с нашите съседи. Ние сме част от международния газов пазар и можем да осигурим нашите дълготрайни контракти за доставки от други места “, посочи Ковачев.

Според него изрично България не би трябвало да стартира договаряния за дълготраен контракт с „ Газпром “.

Евродепутатът от левицата Петър Витанов изрази мнението, че служебното държавно управление не би следвало да води договаряния за дълготраен контракт с „ Газпром “.

По отношение на краткосрочните газови доставки Витанов счита, че кабинетът не би трябвало да изключва нито един енергиен източник, в това число и „ Газпром “.
Ако спрем доставките от „ Газпром “ ще станем ли по-големи евроатлантици? Не съм сигурен. Германците не са ги спрели, нито италианците. В последна сметка газът все идва от Русия.
Петър Витанов, евродепутат от БСП/ПЕС

Ако цената на полутечен американски газ бъде дотирана от нашите западни сътрудници, България би трябвало да се възползва от тази опция, добави Витанов.

„ Служебното държавно управление би трябвало да търси всички вероятни източници на газ, в това число и „ Газпром “, само че дълготраен контракт би следвало да включва последващо постоянно държавно управление “, акцентира евродепутатът от Българска социалистическа партия.

Според Ковачев всевъзможни разбори и мнения, изключително отстрана на служебния кабинет, по отношение на възможен иск от „ Газпром “ против България, работят против българския интерес.

„ България може да се отбрани и по никакъв метод не би трябвало да се допусне това да заплати тези неустойки на „ Газпром “ в един евентуален трибунал. Не считам, че политици би трябвало да дават оценки. Това би трябвало да го създадат юристите на българската страна “, съобщи Ковачев.

„ Защо държавното управление на Петков не свърши до дъно това, което сякаш беше почнало с тези седем танкера? Това е доста значим въпрос “, акцентира той и добави, че в случай че си почнал дадена самодейност, би трябвало да я завършиш до дъно.

Относно развиването на политическата обстановка в България след идните избори на 2 октомври, Ковачев разяснява, че ГЕРБ е протегнала ръка към всички партии, отстояващи българската евроатлантическа ориентировка.

„ България би трябвало да има устойчиво държавно управление “, безапелационен е той и добави, че отговорността за това е на другите политически играчи.

Петър Витанов разяснява, че в Българска социалистическа партия работят дружно и обединени за постигането на мощен резултат на изборите на 2 октомври.

„ Българска социалистическа партия би трябвало да отскочи от това електорално дъно от предходната година и да заеме мястото, което ѝ се поставя, с цел да бъде първокачествен политически състезател, към който може да се образува политика. Не може да сме патерица в някакво ръководство “, уверен е той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР