Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни

...
Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив: Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред сериозни предизвикателства, трябва да действаме сега

Нарастващите цени на тока и бензина ни изправят пред съществени провокации.

И ние би трябвало да действаме в този момент. Ресурсите би трябвало да бъдат употребявани дейно, а законовите промени за създаване на слънчеви паркове за лични нужни са повече от нужни. Те ще бъдат употребявани от общините и бизнеса за създаване на фотоволтаични системи, които ще обезпечат енергийна самостоятелност. “ Това съобщи кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, който откри нощес форума „ План Енергетика: Състояние на бранша и решения за бизнеса “, провеждащ се в Епископската базилика на Филипопол.

Градоначалникът напомни, че Пловдив има своите образци за построяването на енергийни системи. Такива има върху постройките на СУ „ Константин-Кирил Философ “ и ДГ „ Зора “ и те зареждат уличното осветяване в близост.

Форумът се провежда от Община Пловдив и Конфиндустрия България. Целта му е да бъде прегледана настоящата обстановка в енергийния бранш и да бъдат препоръчани съответни решения за усъвършенстване на енергийните разноски на компаниите. Участие взе и зам.-кметът по обучение, бизнес развиване и европейски политики Стефан Стоянов.

В рамките на кръгла маса на тематика „ Ситуация и трендове на пазара на електрическа енергия: сред идеализъм и натурализъм “ той напомни, че огромна част от детските градини и учебни заведения в Пловдив бяха санирани преди години. „ Около 20-ина детски градини и учебни заведения са санирани. Така се икономисват към 1 млн. лева от сметки за ток. За 3 години ще спестим 3-3,5 млн. лева, колкото коства построяването на една нова градина “, сподели Стоянов, който напомни, че към този момент 40% от уличните лампи са сменени с LED такива. Това също се отразява на разноските за сила.

„ За нас като вложители в България тематиката за енергийната успеваемост е от особена значимост “, сподели Роберто Санторели, ръководител на Конфиндустрия България, Сдружение на италианския бизнес в България. „ Ние имаме вяра, че е редно дружно да потърсим решението на настоящите въпроси, а през днешния ден един от тях е точно цената на електрическата енергия. Това перо се оказва непостижимо за голям брой предприятия и по тази причина наш ангажимент е да спомагаме с налични, съответни и своевременни решения “, добави още той. По думите му Конфиндустрия България е подготвила екшън проект „ Пътят към енергийната самостоятелност на компаниите “, с който те да структурират енергийната си самостоятелност и да усъвършенстват разноските си.

Преди старта на форума делегация, водена от посланика на Италия у нас Джузепина Дзара, посети кмета Димитров. Н. Пр. Дзара срещна градоначалника с пилотен план, който създава посолството на Италия у нас дружно с фондация „ Америка за България “ за земеделието като капацитет за развиване на туризма в района.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР