Нарастването на печалбите, високите капиталови буфери и стабилното финансиране ще

...
Нарастването на печалбите, високите капиталови буфери и стабилното финансиране ще
Коментари Харесай

Състоянието на българските банки. Оценката на Moody's

Нарастването на облагите, високите финансови буфери и постоянното финансиране ще продължат да поддържат вероятността пред банките в България. Това показват от подразделението за услуги за вложителите към рейтинговата организация Moody`s.

Въпреки това рисковете, свързани с активите, свързани най-вече с корпоративното кредитиране и необслужваните заеми остават високи. Това допълват от организацията в известие, оповестено в понеделник и представено от уеб страницата SeeNews.

" Рентабилността на българските финансови институции нараства от ниска база и чакаме в допълнение нарастване на приходите, само че с по-бавни темпове ", показва старши вицепрезидентът на Moody`s Константинос Кипреос в прогнозата за банковата система у нас.

По неговите думи " повишените бизнес благоприятни условия и растежът на заемите ще поддържат приходите от лихви и други ".

През предходната година чистата облага на финансовите институции в България скочи с 41% до 1,3 милиарда лв. или над 774 хиляди $. Това се пресмята на възвръщаемост на личния капитал от 10,4 на 100.

" Българските банки, които са финансирани най-вече от депозити, се възползват още от устойчиво финансиране и висока ликвидност ", показват още от рейтинговата организация.

Към края на предходната година влоговете, в това число тези на държавни и кредитни институции, се пресмятат на 79 на 100 от активите на българските банки. Според оценката на специалистите те резервират огромни ликвидни буфери.

От Moody`s посоват, че най-голямото предизвикателство пред финансовите институции е високата степен на риск за активите, както и високото ниво на задлъжнялост на корпоративния бранш.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР